Nyheter

Simon Barsalim Matte har förlorat tre familjemedlemmar i covid-19

Den ortodoxa påsken präglades i år av sorg och saknad. Många av församlingsmedlemmarna i Stockholmsregionen har släkt och vänner som har dött av covid-19. – Vi har fått sörja på egen hand, säger Simon Barsalim Matte som har förlorat tre familjemedlemmar.

Simon Barsalim Matte förlorade först sin pappas faster, därefter sin fasters man och slutligen fastern själv.

– Alla vårdades på intensiven, säger han till Dagen och berättar att flera andra familjemedlemmar också har blivit sjuka.

Gemensamt för dessa är att de närvarade på en stor begravning tidigare i våras. Simon Barsalim Matte var inte där, men han är övertygad om att släktingarna blev smittade i samband med ceremonin.

Drabbas olika mycket

Fram till i tisdags hade 1 022 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Stockholms län. Hur många av dessa som var assyrier/syrianer är oklart, men den 4 april utgjorde gruppen 19 procent av de individer som dittills hade dött.

Statistiken visar dessutom att andelen som har insjuknat i covid-19 och avlidit till följd av sjukdomen är betydligt högre i invandrartäta stadsdelar.

Två förklaringar som har nämnts är bristande svenskakunskaper samt trångboddhet.

– Efter hand har informationsflödet blivit bättre. Men under den tidigare perioden av epidemin var informationen obefintlig, ingen visste hur smittan spreds och att den var så farlig, säger Simon Barsalim Matte.

– Personer som inte har så stora språkliga kunskaper och som inte är lika integrerade i samhället får ofta höra saker i tredje, fjärde eller femte hand.

Läs även Ulrica Stigbergs pappa kämpar för sitt liv: Värst är att inte få vara nära honom

”Vidriga” coronaviruset

För tre veckor sedan berättade Dagen att åtta personer hade dött och att över 40 andra i S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallonbergen i Stockholm, hade smittats av coronaviruset.

Uppgifterna kom från KD-politikern Aday Bethkinne som liksom Simon Barsalim Matte menade att smittspridningen troligtvis berodde på den begravning som Simon Barsalim Mattes släktingar deltog i.

En vecka senare började även Aday känna sig dålig. På måndagen skrev han på Instagram att han till slut kördes med ambulans till akuten med andningsproblem. Nu är han på bättringsvägen, men han förklarar att det ”vidriga” coronaviruset inte är något skämt.

Nya riktlinjer i mars

Simon Barsalim Matte menar alltså att smittspridningen i invandrargrupperna delvis beror på informations- och kunskapsbrist. Men han poängterar samtidigt att Syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Skandinavien, som S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka tillhör, redan den 30 mars gick ut med riktlinjer för att minska smittspridningen.

Bland annat bestämde ärkestiftet att gudstjänster enbart fick firas av präst och fyra diakoner. Detta har påverkat hela den ortodoxa påsken som firades nu i helgen.

– Alla sammankomster är inställda, det har inte varit något påskfirande, säger han till Dagen.

Men alla begravningar har också påverkats.

– Vi har fått sörja på egen hand, det är inte den normala processen i vår kultur. Vi brukar ha stora samlingar med hela släkten. Men mycket är mycket annorlunda i dag. Jag har till exempel sett bilder på Instagram från när min pappas faster begravdes. Det var få personer där och de som var där stod en bit ifrån varandra.

Läs mer Flera dödsfall efter covid-19 i Stockholmsförsamling

Läs också Besluten om kristna sommarkonferenser: Dessa ställs in

Fler artiklar för dig