Nyheter

SD protesterar mot Malmös nya kyrkoherde Gunilla Hallonsten

Gunilla Hallonsten, Malmö pastorats kommande kyrkoherde, är för politiskt kontroversiell. Det menar SD:s kyrkopolitiker Nima Gholam Ali Pour som menar att SD representerar en icke-politisk linje.

Vid årsskiftet tillträder Gunilla Hallonsten som kyrkoherde i Malmö pastorat, en tjänst som en majoritet av kyrkopolitikerna i Malmö ställde sig bakom.

Men inte Sverigedemokraterna. De reserverade sig mot beslutet med motiveringen att Gunilla Hallonsten är för politiskt kontroversiell, rapporterar Sydsvenskan.

Reagerar på bön

Det är SD:s representant Nima Gholam Ali Pour som framfört partiets hållning, där han bland annat reagerar på en böneformulering från Svenska kyrkans internationella arbete hade en rikskollekt. I bönen omnämndes Gud inte bara som Fader, utan även som Moder, samt Anden som livgiverska, en bön som Gunilla Hallonsten ska ha formulerat.

Nima Gholam Ali Pour hänvisar också till uttalanden om flyktingpolitik och kritik mot staten Israel, då Gunilla Hallonsten var Svenska kyrkans internationella sekreterare.

Ser SD som opolitiskt

Att SD tycker att Svenska kyrkan är för politisk är det flera som reagerar på, då SD är ett av få partier som fortfarande ställer upp i kyrkovalen. På Facebook förklarar sig Nima Gholam Ali Pour.

"Jag kommer ihåg att inför kyrkovalet 2017 var det vissa som sa att om man vill ha mindre politik i kyrkan så ska man rösta på Frimodig kyrka och POSK", skriver han.

Men han menar att SD i själva verket är ensamma om att driva linjen att minimera de politiska inslagen i kyrkan, inte minst då de partipolitiskt fria nomineringsgrupperna gav sitt stöd till Gunilla Hallonsten.

"Varför stödjer de andra nomineringsgrupperna en kyrkoherde som gång på gång har gjort politiska utspel och planerar att fortsätta använda kyrkan som en plattform för att göra politiska utspel?", undrar han.

Inte olämplig

Kyrkorådets ordförande, socialdemokraten Claes Block, håller inte med i resonemanget att den nya kyrkoherden skulle vara olämplig.

– Man kan ha synpunkter. Men det ska mycket till för att reservera sig vid persontillsättningar. Jag tycker inte att det fanns fog för det. Det var att gå för långt, säger Claes Block, till Sydsvenskan.

"SD är politiska"

Även Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund, aktiv i nomineringsgruppen Frimodig kyrka, uttalar sig i Sydsvenskan där hon håller med om att Gunilla Hallonsten inte är en extrem figur i kyrkan utan snarare representerar en mittfåra.

Däremot lyfter hon fram att SD själva har en politisk agenda i kyrkopolitiken.

– Sverigedemokraterna ogillar när Svenska kyrkan tar ställning i framför allt flyktingpolitiken, säger hon.

Gunilla Hallonsten själv säger att hon tycker att det är viktigt att Svenska kyrkan tar en roll i samhällsdebatten där kyrkan vågar vara en röst för dem som lever i utsatthet.

– Det är något som jag är stolt över, säger hon i Sydsvenskans artikel.

Fler artiklar för dig