Nyheter

M-politiker: Ohållbara förslag från Tro och solidaritet

Maria Malmer Stenergard (M) menar att de troende socialdemokraterna tänker fel och att Sverige måste få ned antalet asylsökande för integrationens skull.

Socialdemokrater för Tro och solidaritet har presenterat 28 förslag för en mer generös migrationspolitik. När Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, går igenom förslagen är det inte mycket hon håller med om.

– De föreslår i stora delar en återgång till en politik som tidigare har visat sig vara ohållbar, säger hon till Dagen.

– Om inte förr, så visade hösten 2015 att Sverige har en gräns i vår mottagningskapacitet.

Läs mer: Tro och solidaritet lanserar 28 migrationsvänliga förslag 

Vill ha volymmål

Nu menar Maria Malmer Stenergard att Sverige har en integrationsskuld som måste betalas av och då går det inte att ha en stor invandring. Moderaterna vill att asylmottagningen ska minska med cirka 80 procent och talar om ett volymmål, att omkring 5 000 ska söka asyl i Sverige per år.

Överens i vissas frågor

Det finns ett fåtal punkter där M-politikern är överens med Tro och solidaritet. Exempelvis vikten av att få ned handläggningstiden på ett asylärende så människor inte behöver vänta onödigt länge på besked. Men Maria Malmer Stenergard menar att för att det ska lyckas måste färre asylsökande komma till Sverige.

– Beviljar Sverige amnestier eller andra typer av undantag för personer som befinner sig i Sverige, eller avviker Sverige väsentligen för politiken hos andra jämförbara länder, så riskerar situationen snabbt att bli ohållbar. Det skulle också gå stick i stäv med vad Tro och Solidaritet föreslår om kortade handläggningstider.

Ulf Bjereld sa till Dagen att det är viktigt att inte bara följa opinionen utan också leda den. Vad säger du om resonemanget?

 – Opinionen tror jag speglar människors uppfattning om att svenska politiker har tappat kontrollen. Alldeles för många, särskilt kvinnor och barn, lever i ett djupt utanförskap. Med det stora integrationsmisslyckandet får alldeles för många aldrig chansen att komma till sin rätt, säger Maria Malmer Stenergard.

– Därför kommer Moderaterna att driva på för att Sverige under lång tid framöver ska ha en stram invandring.

Det finns uppskattningsvis 70 miljoner flyktingar i världen i dag, hur ska vi kunna hjälpa dem?

– Vi kan inte hjälpa alla världens människor som är på flykt. 41 av de 70 miljonerna är internflyktingar och befinner sig alltså fortfarande i sina hemländer. Det Sverige och EU bör göra är att förebygga behoven av migration.

Men Maria Malmer Stenergrad säger att Sverige ska ta sitt delansvar för alla världens flyktingar, men framför allt det fulla ansvaret för dem som kommer hit.

– De ska få en verklig chans att skapa sig ett bra liv här.

Fler artiklar för dig