Nyheter

Klart med ny huvudpastor i Willow Creek

David Dummitt, grundare av en snabbt växande kyrka i delstaten Michigan, blir ny huvudpastor i Willow Creek. – Jag vet inte en enda pastor i USA som inte på något sätt har påverkats av Willow Creek, säger han.

46-årige Dummitt grundade tillsammans med några bekanta 2|42 Community Church i Dummitts vardagsrum för 15 år sedan. I dag finns kyrkan på sju platser i Michigan där fler än 10 000 personer firar gudstjänst varje vecka.

Bekant med Willow Creek

Wheaton College ligger inte långt ifrån Willow Creek i Chicagoområdet och David Dummitt, som har en examen från Wheaton College, säger i ett pressmeddelande att han länge har beundrat arbetet i Willow Creek.

Han förklarar också att Willow Creek lärde honom att kyrkan kunde vara annorlunda.

– Som ny student vid Wheaton College hade jag hört talas om den här kyrkan som gjorde kreativa saker för att nå förlorade människor. Vi gick dit och jag kan nästan peka på de platser som vi satt på den dagen. Gudstjänsten började med en Beatleslåt.

Willow Creek grundades och leddes under många år av Bill Hybels. Men efter avslöjanden om sexuella oegentligheter lämnade han församlingen i april 2018.

Ed Stetzer, vd för Billy Graham Center vid Wheaton College, säger i ett pressmeddelande att David Dummitt är rätt person att leda Willow Creek.

– Dave är ett bra val för Willow – en tidigare Wheatonelev som har lett en växande kyrka som försöker att tjäna sitt samhälle.

Ed Stetzer säger vidare att David Dummit är känd som en "nätverkare med en kungarikesmentalitet – han älskar människor och älskar att koppla ihop människor för missionsändamål".

– Dave har ett rykte om att vara en rolig kille. Han tar uppdraget på allvar utan att ta sig själv på för stort allvar.

Läs mer Willow creek avbröt konferens - talare hade fått corona

Börjar arbetet i juni

I ett uttalande tackar äldstegruppen i Willow Creek församlingen för alla böner under rekryteringsprocessen. De ber också om förbön för David Dummitt och hans familj.

David Dummitt påbörjar arbetet i Willow Creek i början av juni.

Läs mer Pastorer i karantän efter kristen ledarkonferens

Läs mer Willow Creek skakas av nya sexanklagelser

---

Willow Creek

  • Församlingen, som håller till i Chicagoförorten South Barrington, grundades av Bill Hybels 1975. I slutet av 2018 besökte i snitt 24 000 personer församlingens gudstjänster varje helg.

    Våren 2018 anklagades Bill Hybels för sexuella trakasserier. Han har hela tiden förnekat anklagelserna, men lämnade församlingen i april 2018.

    Hösten 2018 meddelade församlingen att de skulle genomföra nedskärningar på grund av minskade intäkter.

    En oberoende utredning presenterades våren 2019. Slutsatserna i rapporten slog fast att anklagelserna mot Bill Hybels om "sexuellt olämpliga handlingar och ord" var trovärdiga.

    På grund av coronaviruset är församlingens lokaler numera stängda och gudstjänster firas i stället online.

---

Fler artiklar för dig