Nyheter

Retreatgården Berget går mot strömmen

Retreatgården Berget i Rättvik håller öppet som vanligt, trots coronakrisen. – Vi gör det mesta som vi brukar göra, men i mindre skala, säger föreståndaren Peder Bergqvist till Dagen.

På vilket sätt påverkas Berget av coronakrisen?

– Vi har fått ganska många avbokningar till våra kurser och retreater. Många deltagare kommer från stockholmsområdet och de stannar hemma för att inte riskera smittspridning, berättar Peder Bergqvist.

Hur många kommer ni att vara på gården i påsk?

– Ett 20-tal personer om vi räknar både medarbetare och gäster. Det innebär drygt en halvering av antalet deltagare jämfört med motsvarande tid under tidigare år.

Hur påverkas gårdens ekonomi?

– Det blir mindre pengar i kassan förstås, men det är ingen kris än i alla fall. Om läget förvärras kan vi vända oss till Bergets vänner med en insamling. Vi avvaktar med det än så länge.

För fyra år sedan blev ni en katolsk kommunitet efter att i alla år varit en svenskkyrklig kommunitet. Kan ni få ekonomisk hjälp av Katolska kyrkan?

– Berget drivs av en självständig stiftelse som är ekumenisk. Vi är inte knutna till Katolska kyrkan och var tidigare inte knutna till Svenska kyrkan.

– Vi fick inget ekonomiskt stöd då från Svenska kyrkan och det är inte särskilt troligt att vi nu kommer att få det från Katolska kyrkan.

När du och några andra i kommuniteten konverterade från Svenska kyrkan till katolska kyrkan 2016 ledde det till spänningar. Hur är er relation med Svenska kyrkan i dag?

– I början var det lite turbulent, men steg för steg har relationen blivit bättre. Ett exempel på det är att Västerås stift har planerat in en stiftsretreat hos oss, säger Peder Bergqvist.

Hur många gäster har ni under ett normalt år?

– Knappt 2 000, det är en liten minskning jämfört med tidigare. Den siffran kommer inte att bli lika hög i år på grund av coronaviruset.

– Men vi har en fördel jämfört med många andra kurs- och retreatgårdar eftersom vi till stor del bygger vår verksamhet på ideella krafter. Vi behöver alltså inte permittera någon personal.

Blir det en annorlunda påsk i år för er på Berget?

– Det blir en annorlunda påsk men inte väldigt annorlunda. Vi gör det mesta som vi brukar göra. En skillnad är att den fottvagning vi brukar ha i skärtorsdagens mässa inte blir av.

– Men i övrigt är livet här på gården ungefär som det brukar. Vi firar mässor både enligt Svenska kyrkans och katolska kyrkans ordningar.

Tror du att ni kommer att ta er ur coronakrisen?

– Ja, jag ser med tillförsikt fram emot framtiden. Vi är vana att leva i tro. Berget är ett trosprojekt från början till slut.

Läs mer ”Viktigast att hålla stiftsgårdarna öppna”

---

Retreatgården Berget

  • Ekumenisk stiftelse på kristen grund.
  • Knappt 2 000 personer deltar i kurser och retreater varje år på Stiftsgården Berget.
  • Föreståndare är Peder Bergqvist, präst i katolska kyrkan.
  • Har en ekumenisk kommunitet med nio bofasta medlemmar på Berget och tre associerade.
  • Består av två gårdar: S:t Davidsgården och Meditationsgården.
  • S:t Davidsgården invigdes den 18 november 1962 och var då Nordens första retreatanläggning. 1971 tillkom Meditationsgården.
  • S:t Davidsgården används för retreater medan Meditationsgårdens fokus är kurser.
  • Berget ligger i anslutning till Stiftsgården i Rättvik som drivs av Svenska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig