Nyheter

Stiftsgården i Rättvik ställer in läger och konferenser

Stiftsgården i Rättvik ställer in alla evenemang och ett 30-tal anställda är korttidspermitterade. – Det är en svår situation men vi försöker ställa om och vi släpper inte bönelivet, säger föreståndaren Pontus Gunnarsson.

Så här års brukar det vara full aktivitet på Stiftsgården i Rättvik. Men på grund av coronaviruset är ingenting som det brukar för tillfället.

– Vi har ställt in all verksamhet under april och maj, berättar Pontus Gunnarsson för Dagen.

Han är föreståndare på gården och har tvingats pausa samtliga kurser, konferenser och läger den närmaste tiden. Ett tungt, men nödvändigt beslut.

– I påsk skulle vi haft cirka 100 konfirmander plus ett stort gäng med frivilliga konfirmandledare på besök, men tyvärr kan de inte komma.

Lägerverksamheten är Stiftsgårdens kärnverksamhet och hjärta men sommarens båda treveckorsläger för konfirmander är i farozonen.

– Till dessa två läger kommer totalt uppemot 500 ungdomar men det är mycket osäkert om vi kan genomföra dessa som planerat, berättar han.

Webbaserat läger

Under påsk skulle ett läger inför dessa sommarläger hållits. Då skulle ungdomarna träffats, fått en introduktion och firat påsk tillsammans på Stiftsgården.

– I stället blir det ett webbaserat läger, men det är svårt att ersätta ett läger där allihopa möts. En viktig del av påsklägret är att skapa en gruppsammanhållning.

När bestämmer ni om det blir sommarläger?

– Just nu tittar vi på när vi måste meddela ungdomar och föräldrar hur det blir. Efter påsk kommer vi ha ett datum klart då de måste få besked.

– Vi vill ju inte att familjerna ska sväva i ovisshet alltför länge. I nuläget vill vi fortfarande tro att de kommer att gå att genomföra, men väntar alltså lite med beslutet.

– En sommar utan konfirmandläger vore ett till stor del förlorat år för Stiftsgården, säger Pontus Gunnarsson.

Avbokningar leder till paus

När det gäller kurser och konferenser har beslutet att ställa in varit mer självklart.

– Det mesta har ställt in sig självt. Vi har fått så pass många avbokningar att vi redan för flera veckor sedan insåg att vi måste pausa alltihop.

Sammantaget har det lett till att all personal, cirka 30 personer, har korttidspermitterats. De jobbar nu 40 procent, därigenom halveras gårdens lönekostnader under april och maj.

– Samtidigt tappar vi 90 procent av våra intäkter. Vi har tvingats till den åtgärden för att rädda vår ekonomi och existens, säger Pontus Gunnarsson.

Stiftsgården i Rättvik har också ställt om sin verksamhet, vilket innebär att flertalet anställda fått köksuppgifter.

– I måndags öppnade vi en drive-thru för avhämtning av matlådor. Redan på onsdagen, den tredje dagen, sålde vi 130 matlådor, berättar Pontus Gunnarsson och berömmer kökspersonalen.

– De har varit kreativa och hittat en lösning som både ger våra anställda arbetsuppgifter och gården intäkter.

Restaurangen öppen

Restaurangen är fortsatt öppen men det som brukar vara 150-200 matgäster dagligen har sjunkit till ett 30-tal i coronakrisens spår.

Har ni fortfarande gudstjänster på gården?

– Precis som vanligt samlas vi till bön och andakt tre gånger om dagen i kapellet. Vi tycker det är viktigt att hålla fast vid bönelivet i den situation som råder.

– Det känns extra viktigt att be nu när många är oroliga för hälsa, jobb och ekonomi, framhåller Pontus Gunnarsson.

Hur ser du på framtiden för Stiftsgården? 

– Jag är trots allt ganska hoppfull. Vi är en stiftelse som har starka band till Västerås stift. Och vi har fått positiva signaler från stiftet som gör att jag tror på framtiden.

Stiftsgården i Rättvik startade 1942 och tio år senare invigdes den nya Stiftsgården av John Cullberg, dåvarande biskop i Västerås stift.

Fler artiklar för dig