Nyheter

Flera dödsfall efter covid-19 i Stockholmsförsamling

S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallonbergen är stängd efter att församlingsmedlemmar har dött till följd av coronaviruset. Enligt uppgift handlar det om åtta personer, men det är inte något som församlingen bekräftar.

"8 döda och över 40 smittade av Coronaviruset i S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallonbergen i Stockholm."

Så skrev KD-politikern Aday Bethkinne på Facebook på måndagen.

Han förklarade att den omfattande smittspridningen i församlingen misstänktes bero på en begravningsceremoni i en annan kyrka för några veckor sedan. Enligt Aday Bethkinne var flera av begravningsgästerna, som nyligen hade varit utomlands, smittade och på begravningsceremoni förde de sjukdomen vidare.

"Coronaviruset har slagit hårt mot Stockholmsförsamlingen. Det är människor i olika åldrar. Situationen är hemsk. Många är förvirrade över det inträffade. Man vet inte heller hur man ska begrava de döda", skrev Aday Bethkinne.

Drabbade familjer får meddela

Rabi Yousef, sekreterare i kyrkostyrelsen i S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka, bekräftar för Dagen att det har förekommit dödsfall i församlingen.

– Det är en väldigt tragisk situation. Men jag kan varken bekräfta antalet smittade eller hur många som har dött på grund av sjukdomen.

Han berättar att han inte har sett något papper där det står vem eller vilka som har omkommit.

– Och det är inte något som vi gräver i. Vi låter i stället de drabbade familjerna meddela kyrkostyrelsen när de känner sig redo.

Sent på måndagskvällen skrev S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka på församlingens Facebook-sida att kyrkan tills vidare hålls helt stängd för alla besökare till ordinarie gudstjänster på grund av den rådande situationen.

Läs mer Frida Park: Hur kan man isolera sig från corona utan ett hem?

Har följt rekommendationer

Av informationen framgår samtidigt att minnesstunder och begravningar endast hålls för den närmaste familjen med ett maxantal på 50 personer i kyrkan.

"Styrelsen har under hela denna svåra tid strikt följt myndigheternas direktiv och även under hela tiden vidtagit egna ytterligare åtgärder för att värna om våra medlemmars hälsa."

– Vi har hela tiden legat i framkant och följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens direktiv, säger Rabi Yousef till Dagen.

– Efter beskedet att folksamlingar inte fick bestå av fler än 50 personer gick vi först ned till det. Sedan sänkte vi gränsen till 35 och nu är vår ordinarie verksamhet helt stängd. Vi firar fortfarande gudstjänst, men det är bara en präst och några diakoner som deltar. Övriga får följa gudstjänsterna via sociala medier, främst vår Facebook-sida, där de sänds live.

Läs mer Fransk bönesamling får klä skott för coronasmitta

---

Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien

  • S:t Petrus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallonbergen tillhör Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien (ett av de två syrisk-ortodoxa stiften i Sverige).

    Syrisk-ortodoxa kyrkan är det största ortodoxa samfundet i Sverige, med runt 50 000 medlemmar. Men uppskattningsvis finns det drygt 100 000 personer i Sverige som har sin bakgrund i den syrisk-ortodoxa kulturen. Kyrkan har sitt säte i Södertälje, och är uppdelad i två stift som leds av ärkebiskoparna Benjamin Atas och Abdulahad Shabo.

---

Fler artiklar för dig