Nyheter

Centrumkyrkan Malmö startad av tidigare United-medlemmar

Ett antal tidigare medlemmar i EFS-kyrkan United Malmö bildar pingstförsamlingen Centrumkyrkan Malmö.

1 av 2

Den nya församlingen startades nu i söndags, men har haft samlingar i mindre skala sedan i höstas. Den har fungerat som en församlingsplantering inom pingströrelsen.

Totalt handlar det om ett 100-tal personer, inklusive barn. Ambitionen är att fira gudstjänster med lovsång och förkunnelse, och att mötas till smågruppsverksamhet med mera fortsättningsvis.

Startgudstjänst via sociala medier

Men starten präglades av coronakrisen, och sändes via sociala medier.

Vilken typ av församling vill ni vara?

– Vi har talat om att vi vill vara ett hem för alla generationer men med ett speciellt hjärta för nästa generation och en kyrka som kan få betyda något för Malmö, säger Kai Johansen, pastor inom Pingst FFS och styrelseordförande för Centrumkyrkan Malmö.

– När det gäller gudstjänster så vill vi försöka gifta ihop liturgi, där vi vilar i något som är färdigt utifrån nåden och det Gud har gjort, med utrymme för frihet och karismatik.

– Hur detta exakt ska se ut är något som får växa fram genom folket som nu är med i församlingen.

Läs mer United Malmö vill gå vidare efter turbulent tid

Hyr in sig i kyrka

Centrumkyrkan Malmö hyr in sig i Ulricedalskyrkan i stadsdelen Videdal, en gudstjänstlokal som har stått tom, och som ägs av Stadionkyrkan i Malmö, en Equmeniakyrka.

Flera av de aktiva i Centrumkyrkan, bland annat Kai Johansen, har tidigare varit medlemmar i omskrivna, och en period splittrade, EFS-församlingen United Öresundskyrkan i Malmö. En församling som prästen och tidigare pingstpastorn Magnus Persson lämnade efter en uppgörelse med dåvarande styrelsen.

Har informerat United

Nu säger Kai Johansen så här:

– Det stämmer att vi är ganska många som har varit med i United tidigare. Det är en resa jag i mångt och mycket är jättetacksam över. Det bästa jag fick med mig därifrån vill jag ta med mig vidare.

– Sedan är det personliga orsaker bakom att jag valde att sluta där. Det ligger bakom och vi välsignar varandra. Vi informerade United i ett tidigt skede om församlingsplanteringen och har personliga relationer, säger han.

Satsar på smågrupper

Eftersom coronaviruset ställer till det vet den nybildade församlingen inte exakt hur man ska gå vidare. Men tanken är att ha någon form av söndagsgemenskap och att just nu satsa på smågrupper.

– Vi kommer inte att bli en perfekt kyrka, men vi tror att människor ska få möta Jesus här. Centrum är på evangeliet som frälser och ger styrka att leva det kristna livet. Men det centrumet är inte smalt och enkelspårigt, utan en massa paradoxer ryms där, säger Kai Johansen.

Läs mer Magnus Persson lämnar United Malmö – "Osund ledarskapskultur"

Fler artiklar för dig