Nyheter

Kyrkor och civilsamhälle hjälper äldre att handla mat

I Aneby gör kyrkor, föreningar, näringsliv och kommun en gemensam insats för att hjälpa äldre med matinköp i coronakrisens spår. – Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Esgrim Rommel, pastor i Allianskyrkan, som är med i satsningen.

1 av 2

En gång per termin bjuder Aneby kristna råd in till en kommunövergripande träff med kyrkor och kyrkliga organisationer. En sådan träff hölls i förra veckan.

– Det råkade vara mitt i Coronakrisen och samtalet kretsade kring frågan hur vi kan bistå samhället. Vi var eniga om att vi ville hjälpa äldre på något sätt, berättar Esgrim Rommel, ordförande i Aneby kristna råd.

– Korskyrkan i Aneby hade redan tagit kontakt med kommunen med samma tanke och det visade sig att andra föreningar och organisationer också var beredda att göra en insats.

På några dagar syddes ett koncept ihop där man med gemensamma krafter hjälper äldre med matinköp.

– Två dagar i veckan, måndagar och tisdagar, klockan 9-15 kan de ringa ett särskilt telefonnummer och beställa sina varor. På torsdagar plockas varorna ned i kassar och körs ut till kunderna.

Deltar i projektet gör Aneby kommun, Frivilliga resursgruppen, Lions, Röda korset, Aneby sportklubb, orienteringsklubben, Svenska kyrkan, Korskyrkan och Allianskyrkan samt Ica och Coop. Och det finns plats för fler.

Hur många frivilliga som anmält att de ska hjälpa till vet Esgrim Rommel inte. Men han ser inte några problem med att få ihop så många som behövs.

– I Allianskyrkan, där jag själv är pastor, hakade några på direkt när de fick veta vad som var på gång. Och jag är övertygad om att det är likadant i de andra föreningarna, säger han till Dagen.

– Det finns en "Anebyanda" som är påtaglig och som innebär att det går snabbt att få till en sådan här insats.

Får enbart 70-plussare hjälp?

– Det är den målgrupp vi har, eftersom Folkhälsomyndigheten bedömer det som en riskgrupp. Men vi säger inte nej om någon med behov utanför den gruppen hör av sig, försäkrar Esgrim Rommel.

Kommer du själv att delta?

– Den här veckan avser jag vara med i hopplockning och utkörning. Därefter, beroende på vad som händer i samhället, kanske jag går in i andra stödinsatser.

– Till exempel i händelse av skolstängning ser jag även behov av andra samhällsinsatser för att stötta barn, unga och familjer.

Aneby har cirka 7 000 invånare och projektet med matkassar kallas “Aneby hjälper”.

Fler artiklar för dig