Nyheter

Missionsbåten Elida fast i Spanien

Spanien har infört stränga restriktioner för resande och rörlighet på grund av coronahotet. Missionsbåten Elida kan i dagsläget inte lämna hamnen i Las Palmas på Gran Canaria.

1 av 2

– En surrealistisk situation – men samtidigt är stämningen god ombord, säger kapten Stefan Abrahamsson.

Spanien har, liksom bland annat Frankrike, infört utegångsförbud i landet på grund av coronaviruset.

– Allting är nedstängt. Mataffärer och apotek är öppna, annars är allt stängt. Om du går ut på gatan och polisen stoppar dig och du inte ska handla mat eller medicin kan du få betala mellan 100 och 600 euro i böter. De har drönare ute för att kolla att människor inte är ute. Det är ”storebror ser dig” på riktigt, berättar Stefan Abrahamsson.

Kan inte lämna hamnen

På Elida är nuvarande besättning på 15 personer – bland dem tre barn - därför inlåsta på en båt som mäter 7 gånger 40 meter, säger han. Segelbåten har befunnit sig på Kanarieöarna i ett par månader, och har haft möten och konserter längs kusterna i samarbete med lokala turistkyrkor.

Nu går det i princip inte längre att lämna hamnen i Las Palmas.

– Det beror på flera saker, förklarar Stefan Abrahamsson.

Norska ungdomar kvar hemma

Enligt den ursprungliga planen skulle ett antal segelvana ungdomar från Norge kommit ner för att hjälpa till att segla hela vägen hem igen. Men de kan nu efter reserestriktionerna inte lämna Norge. Ungdomarna skulle ha behövts, eftersom delar av den besättning som finns i dag inte är lika segelvan.

– Om vi lämnar hamnen här måste vi utrusta oss så att vi kan segla hela vägen hem till Sverige utan att gå i hamn. Vi skulle inte bli insläppta i andra hamnar, eftersom de är stängda. Om vi lämnar hamnen här kan vi alltså inte vända, berättar Stefan Abrahamsson.

– Detta gör att man måste ha kontroll på allt innan man ger sig av.

Det mycket blåsiga vädret gör också sitt till för att man ännu inte har kunnat lämna Las Palmas.

– Vi måste invänta en lucka i vädret, säger kaptenen.

"Moment 22"

Just nu undersöker han möjligheterna att hitta segelvana spanjorer som kan hjälpa till att segla hem Elida. Samtidigt måste delar av nuvarande besättning flyga hem, men flygbiljetter till Sverige är svåra att få tag på. Ett ”Moment 22”, säger Stefan Abrahamsson. Även hotell kommer att stänga från lördag och vara stängda i tre månader framåt, och därför har turister som inte kommer hem svårt att hitta någonstans att bo.

Kaptenen på Elida berättar om en delvis kaotisk vardag på Gran Canaria, där människor panikhamstrat varor ur butikerna, vilket lett till långa köer utanför varuhusen och gapande tomma hyllor.

– Under första hamstringsvågen var grönsakshyllorna tomma och köttdisken stängd. Det som fanns kvar var udda typer av korv, och rader av vinflaskor.

Avbokningar i vår

Nu har hyllorna fyllts på så att det finns mat. Än så länge har Elida kunnat betala hamnavgifterna för att ligga kvar i hamnen i Las Palmas, säger han. Men om de konfirmationsläger som Elida håller varje år blir inställda i vår, hotas verksamheten framöver på missionsbåten.

– Det mesta är avbokat i vår. Vi arbetar med Svenska kyrkan, och de har fått restriktioner om att man inte ska åka på läger. Det är bekymmersamt, säger han.

Just nu är stämningen trots allt god på båten, betonar han.

---

Elida

  • Missionsbåten Elida är en allkristen organisation med besättning från många olika kyrkor och samfund. Båten arbetar under devisen "Sailing for Jesus". Föreningen startade 1963 i Kungshamn av Lennart "Tarren" Abrahamsson. Sedan 2002 drivs verksamheten i en stiftelse som driver ett aktiebolag, och leds av Stefan Abrahamsson.
  • Basen i verksamheten är i dag konfirmationsläger i samarbete med Svenska kyrkan. Sommartid turnerar man utmed den svenska västkusten med sång, musik och kristet budskap. Vintertid seglar båten i södra Europa, där man också håller evangelisationsmöten i hamnar. En del av besättningen finns med under längre tid, men båten tar också emot volontärer för kortare perioder.

---

Fler artiklar för dig