Nyheter

EFS-präst och reseledare släpptes inte in i Israel

Förre generalsekreteraren i EFS Anders Sjöberg har lett hundratals resor till Israel. Men i onsdags släpptes han inte in i landet.

– Känslan var jättejobbig eftersom det är ett land jag vill stödja. Men jag har full respekt för deras beslut – det visar ju hur läget är med corona, säger en lätt besviken reseledare och föreläsare.

När Dagen når Anders Sjöberg är han på Arlanda. Där är tämligen tomt, berättar han. Det var det i planet på väg till Israel också.

– Vi var bara tio personer i planet, säger han.

Tomt på Arlanda i coronakrisens spår.

Tomt på Arlanda. Foto: Anders Sjöberg.

Har gjort många resor

Den förre generalsekreteraren, högskolelektorn och föreläsaren har lett resor till Israel i många år.

– Att få ta ner människor till Israel känns jättebra för mig. Här har jag en uppgift i att utifrån min teologiska och bibliska kunskap få förmedla en biblisk vision av detta land. Sen vill jag visa ett väldigt ärligt och dagsaktuellt läge, förklarar han.

Det var länge sedan han behövt uppvisa visum vid gränsen, berättar han. Eftersom han gjort så många resor till Israel och också sänt tv-program därifrån tillsammans med Siewert Öholm har han fått specialtillstånd från ambassaden att resa ut och in i landet utan visum. Det har fungerat. Tills nu.

– De har inte frågat ett dugg. Men i går drogs passet. "Är du svensk utan visum?" undrade de. Och så la de till: "du får nog stanna".

Strängare visumkrav

Anders Sjöberg fick också veta att Israel hade infört strängare visumkrav i söndags. Det råder nu generellt inreseförbud för utländska medborgare som inte bor i Israel.

– Jag sa att jag ställer upp på alla direktiv, för jag stöder det här landet.

Anders Sjöberg fick därefter sitta i passpolisens väntrum några timmar, tillsammans med en muslimsk arabisk kvinna. Hon var väldigt ledsen, säger han.

Läs mer Jourhavande präst utökar chatt – håller öppet hela veckan

Fick resa tillbaka

Sedan fick de båda gå ombord på ett plan tillbaka till Sverige.

– Det var ett plan som tvingades vända tillbaka, det hade redan taxat ut men fick vända. Så när vi gick ombord sa folk: "jaså det är ert fel att vi blir en timme försenade". De ropade upp i högtalarna att vi hade blivit utvisade. Då kände man sig ju ... ja de gjorde sig lite roliga över oss, säger Anders Sjöberg.

Han tar det dock med jämnmod att ha blivit tvingad att lämna landet.

– Jag ställer upp på alla direktiv. Samtidigt är det lite tungt att bli utkastad från ett land man älskar.

Läs mer Heliga platser i Jerusalem tomma på turister och pilgrimer

Lärt något viktigt

Det som hände har varit en viktig lärdom, säger han.

– Jag försöker vända det till något positivt. Kvinnan som blev stoppad samtidigt som mig hade en tolvårig och en tioårig dotter, och hon mådde oerhört dåligt och bara grät i väntrummet. På flyget på vägen tillbaka satte hon sig bredvid mig. Stewarden kom sedan och sa att det var bra att jag satt bredvid henne: "du ger henne trygghet", sa han.

– För mig var det betydelsefullt att möta denna muslimska arabiska kvinna och känna att jag kunde ge henne stöd, säger Anders Sjöberg.

Vill resa tillbaka

Själv tänker han nu söka visum och förhoppningsvis kunna åka tillbaka till Israel snart. Men han har all förståelse för att Israel, liksom många andra länder, måste ha strikta restriktioner för att möta hotet från coronaviruset. Palestinska och israeliska hälsoministeriet jobbar i dagsläget tajt och tillsammans för att bemästra situationen, berättar han.

Men för Anders Sjöberg väntar först en predikan nu på söndag i Betlehemskyrkan i Stockholm. Och sedan kanske det blir bokskrivande, antingen här hemma eller i Israel.

– Jag skriver på en kommentar till Apostlagärningarna. Det kan jag göra i "karantän" både här och i Israel, det går bra vilket som.

Läs mer Öyvind Tholvsen: Vi måste lära oss tro mer om familjen

Fler artiklar för dig