Nyheter

Kyrka polisanmäler hot mot yoga

Markuskyrkan uppger att det kommit in nya hot mot yoga som finns i församlingens lokaler. Nu lämnar de in en polisanmälan. Kyrkoherden vill inte ge några kommentarer till Dagen.

Det var i december som beslutet togs att lägga ner yogan som funnits i Markuskyrkans lokaler i Stockholm. Dagen har tidigare skrivit om hur två personer började protestera kraftfullt efter att man i yogan sjungit sånger till den hinduiska guden Shiva.

Nya hot

Efter att yogan flyttat ut från själva kyrkolokalen ska den ha fortsatt i andra lokaler som tillhör församlingen. I lördags ska någon ha kommit dit och filmat in från ett fönster och samtidigt uppträtt aggressivt, skriver tidningen Mitt i Söderort.

Det här har nu lett till att en polisanmälan lämnats in.

Läs mer: Forskare: Yoga skiljer sig markant från kristen tro

Vill inte uttala sig

Kyrkoherde Maria Berg berättar i Mitt i Söderort att hon redan i december ville göra en polisanmälan mot de två personer som störde yogan men att det inte gick då ingen från kyrkan var målsägande.

– Jag var frustrerad i december när vi fick besked om att vi inte kunde göra en anmälan. Men nu är jag glad över att vi gjort det och att vi har markerat att det här inte är okej. Det är ju otäckt med människor som kommer och skriker och hotar, säger Maria Berg.

När Dagen försöker nå henne, vilket vi även försökt göra i samband med de tidigare händelserna, blir det tvärt nej.

"Jag hänvisar till det jag sagt till Mitti", skriver kyrkoherden som kommentar och avböjer sedan intervjuer med Dagen, både muntligt och skriftligt.

Läs mer: Här sjungs hinduiska mantran i Markuskyrkan

Obesvarade frågor

Vad vi på Dagen ville fråga om är hur pass allvarliga hoten är och varför de lämnat in en polisanmälan.

Vi ville också veta mer om inställningen till yoga, då kyrkoherde Maria Berg tidigare menat att sången som sjöngs om Shiva var en olycklig engångshändelse. Samtidigt finns det inspelningar som lagts ut via sociala medier där det framgår att man i yogan inne i Markuskyrkan vid tidigare tillfällen mediterat till mantrat "aoum" som är det heligaste ordet inom såväl hinduism som buddhism.

Artiklarna om yogan i Markuskyrkan har skapat en del debatt i kristna kretsar och frågan som Dagen vill ställa till kyrkoherden är om det finns någon gräns när det blir direkt olämpligt att ha yoga i kyrkor med tanke på kopplingen till andra religioner?

Läs mer: Stockholms biskop: Shivasång under yoga i kyrkan är inte okej

Samlas runt Jesus

Stockholms biskop Andreas Holmberg har tidigare sagt att det var olämpligt att man i yogan sjöng en sång till Shiva.

– I kyrkan samlas vi runt Jesus Kristus, sa han till Dagen.

Dagen har också tidigare intervjuat en av personerna som kom in och störde mitt under yogan i Markuskyrkan, vilket alltså nu lett till en polisanmälan.

– Jag var lugn och hade en dialog med prästen. Men min väninna och vaktmästaren kom i konflikt, hon skrek bland annat att det här är satans verk. Hon var inte hotfull men hon skrek, sa personen, som uttalade sig till Dagen under anonymitet.

Läs mer: Hon erbjuder Tikva som alternativ till yoga i kyrkan

Yoga i annan kyrka

Vi har också intervjuat yogaledaren Johan Hedström som bland annat fick frågan om han var buddhist eftersom han på sin egen hemsida presenterar sig som lärljunge till den zenbuddhistiske mästaren Thich Nath Hanh.

– Nej, men jag håller mig öppen inför det. Det finns mycket inom den livsåskådningen som känns rätt, men jag är med i Svenska kyrkan, där finns min bas, svarade han.

Den yoga som han lett under flera års tid i Markuskyrkan kan inom kort komma att flytta till en annan kyrka i Stockholm, vilket Dagen skrivit om tidigare.

Fler artiklar för dig