Nyheter

DO inleder tillsyn i Skurup – slöjförbud kan vara lagbrott

Diskrimineringsombudsmannen (DO) vill klargöra om ett genomfört slöjbeslut i Skurup är förenligt med diskrimineringslagen, och har därför beslutat om vägledande tillsyn.

Bakgrunden till DO:s beslut är det uppmärksammade fullmäktigebeslutet i Skurups kommun att inte tillåta bland annat olika former av slöja och huvudduk i kommunens grundskolor och förskolor.

Beslutet togs den 16 december 2019.

Nu vill DO genom beslutet om tillsyn se om slöjförbudet är förenligt med diskrimineringslagen. Därför har DO ställt ett antal frågor till kommunen. Det handlar bland annat om hur kommunen tänker tillämpa beslutet.

I diskrimineringslagen framgår att diskriminering i arbetslivet är förbjuden, och skollagen föreskriver också att elever inte får diskrimineras i skolan.

Läs mer Rektorn Mattias Liedholm under dödshot efter slöjdebatt i Skurup

– Skurups kommun har ingen annan uppfattning än den som är kommunicerad till Förvaltningsrätten sedan tidigare, det vill säga att vi anser att beslutet inte strider mot lag eller författning och att Europadomstolen, inom ramen för europakonventionen om mänskliga rättigheter, redan prövat denna fråga, säger kommunstyrelsens ordförande i Skurup Johan Bolinder (M) i en kommentar till Dagen.

– EKMR (Europakonventionen, red:s anm) är som bekant överställd svensk lag enligt regeringsformen.

Kommunen har fått tid på sig fram till den 14 april att svara på DO:s frågor, skriver DO i ett pressmeddelande på myndighetens hemsida.

Läs mer Joakim Hagerius: Feltänk om slöjförbud i skolan

Fler artiklar för dig