Nyheter

New Wine ställer in sin ledarkonferens på grund av coronaviruset

Coronaviruset innebär att den kristna konferensen inte blir av. "Vi vill ta vårt samhällsansvar".

På torsdag kväll skulle New Wines ledarkonferens börja, en konferens som skulle hålla på under hela helgen i Citykyrkan i Stockholm och samla kristna ledare från hela landet.

Men konferensen ställs nu in på grund av att coronaviruset börjat få spridning i Sverige och att Folkhälsomyndigheten höjt risken för allmän spridning till mycket hög.

Tar samhällsansvar

"Efter att noga ha följt utvecklingen när det gäller coronasmittan ser vi ingen möjlighet att genomföra konferensen på ett tryggt sätt. Vi i New Wine vill ta vårt samhällsansvar och efter rekommendationer från initierade personer har vi varit tvungna att fatta detta beslut", skriver New Wine på sin Facebooksida.

Texten är underskriven av Hans Wolfbrandt som är nationell ledare för New Wine i Sverige.

Läs mer Pastorer i karantän efter kristen ledarkonferens

Ledsamt besked

Budskapet är att man är ledsna över att konferensen ställs in och att de som rörelse nu vill omsluta alla är drabbade av förbön, de som arbetar med smittskydd, kartläggning och behandling av de som är sjuka.

"Detta är en situation som kräver extraordinära åtgärder och vi kan bara försöka göra bedömningen om att ställa in konferensen utifrån den information som finns tillgänglig, och utvecklingen under dagen har medfört en ny bedömning om en ökad risk för en fortsatt smittspridning", lyder budskapet på Facebook.

250 var anmälda

När Dagen når Hans Wolfbrandt berättar han att 250 personer var anmälda till konferensen. Men de planerade också att ha öppna kvällsmöten där de räknade med att besöksantalet skulle öka med cirka hundra personer.

På så sätt kan vi inte ha någon kontroll över vem som kommer, folk kan gå in och ut och människor skulle befinna sig nära varandra.

Hans Wolfbrandt säger att de även haft kontakt med kunnigt folk inom vården och följt utvecklingen noga.

Till slut kändes det som att det här var det vettigaste vi kunde göra.

Myndighet avgjorde

Avgörande för beslutet blev Folkhälsomyndighetens besked om en höjd risk för smittspridning, från i tisdags. Först efter det togs beslutet att ställa in konferensen.

Det var viktigt att fatta beslutet redan nu, inte minst för att även internationella talare skulle vara med.

Att besvikelsen är stor råder det ingen tvekan om.

Det här har vi sett fram emot och jobbat med under lång tid. Den här konferensen är central för New Wines nätverk. Även de arbetsdagar vi planerat in innan konferensen började har vi tvingas ställas in, det känns mycket tråkigt, säger Hans Wolfbrandt.

För den som inte vet, vad är New Wine?

Det är ett ekumeniskt nätverk för förnyelse som vill stötta den lokala församlingen att leva i Gudsriketsvisionen. Det är en inspirationsrörelse för andlig förnyelse.

Fler artiklar för dig