Nyheter

Motstånd mot Franklin Graham även i Tyskland

Franklin Grahams kampanj i Storbritannien stöter på hårt motstånd. Och nu får den amerikanske evangelisten kritik för sitt planerade besök i tyska Köln i juni.

I flera brittiska städer har Franklin Grahams besök ställts in, men trots det har han sagt att han tänker genomföra sin turné i sommar.

Men nu gäller saken hans planerade besök i Köln i Tyskland den 20 juni.

Uppmaning till bojkott

Tidigare har flera tyska kyrkor ställt sig bakom Graham och uttryckt sitt stöd för honom. Samtidigt har också kritik riktats mot honom med krav på att besöket ska ställas in.

Nu har en ledamot av den tyska Förbundsdagen, Sven Lehmann, skrivit ett öppet brev med en uppmaning till att "inte ge hatpredikanten någon plattform".

Lehman anser att Franklin Graham "hatar homosexuella" och vill därför att besöket stoppas, rapporterar Premier Christian News.

Läs mer: Franklin Graham: Vi kommer till Storbritannien 

Kyrkor på Grahams sida

Som svar på brevet har flera församlingar i Tyskland gått ut i ett offentligt uttalande där det tydligt sägs att de har förtroende för den amerikanske evangelisten.

Evangeliska frikyrkan i Köln menar att anklagelserna är "kränkande" mot Graham, skriver webbsajten idea.de.

Ett påstående som Henrik Derksen, direktor för Bibelseminariet i Bonn, instämmer i.

Derksen håller inte med de som påstår att Graham satt i gång en hetsjakt på homosexuella och framhåller att han "aldrig skulle vilja inskränka homosexuellas rättigheter".

Frälsning för alla

Franklin Graham upprepar det han sagt tidigare vid flera tillfällen: att han inte predikar hat utan att han vill predika evangelium och frälsning för alla.

I ett öppet brev till HBTQ-rörelsen (homosexuella-, bisexuella-, trans- och queerpersoner) på Facebook i januari, betonade Graham att han inte predikar "mot någon".

"Jag kommer för att tala till alla. Evangeliet är inkluderande. Jag kommer inte med hat, jag kommer med kärlek." skrev han bland annat.

Ta vid efter sin pappa

Som arrangör för besöket i Köln står Billy Graham Evangelistic Association, en organisation som Franklin Graham tagit över efter sin pappa, den legendariske världsevangelisten Billy Graham.

Franklin Graham förklarar att han vill ta vid efter sin pappa som predikade första gången i Tyskland 1954 och efter det besökte landet vid åtskilliga tillfällen.

– Min pappa älskade Tyskland och predikade sjutton gånger i landet. Precis som min pappa ser jag fram emot att förmedla att Gud älskar människorna i Köln och att deras liv har en mening, säger Franklin Graham.

Temat för det planerade besöket i Köln i juni är "Festival of Hope" (Hoppets festival).

Fler artiklar för dig