Nyheter

Nigerias regering erkänner: Kristna och kristna byar måltavlor för Boko Haram

Under lång tid har regeringsföreträdare i Nigeria förnekat de kristnas specifika utsatthet i attacker utförda av den islamistiska jihadistgruppen Boko Haram. Men nu ändrar de åsikt. – Rebellerna har ändrat strategi. De sätter kristna och kristna byar som måltavlor av en speciell anledning, sa informations- och kulturministern Lai Mohammed i en presskonferens.

1 av 2

Att kristna skulle vara speciellt utsatta för Boko Harams framfart har länge hävdats bland kristna företrädare och kyrkoledare. Regeringen i Nigeria har däremot alltid poängterat att både kristna och muslimer blivit utsatta och inte erkänt kristna som specifika måltavlor. Men senaste tidens angrepp mot kristna har fått regeringen att byta åsikt, skriver Christianity Today.

– De attackerar kristna för att trigga ett religiöst krig och slänga in nationen i kaos, säger Lai Mohammed.

Ställa muslimer och kristna emot varandra

I en intervju med Christianity Today förtydligar informationsministern att attackerna mot enskilda kristna har som mål att ställa muslimer och kristna emot varandra.

– Genom att attackera kristna så försöker Boko Haram sprida det falska påståendet om att den demokratiskt valda nigerianska regeringen inte bryr sig om att skydda dem, säger Lai Mohammed och fortsätter.

– Men vi kan inte låta terroristerna dela upp oss – kristna mot muslimer, muslimer mot kristna. Vi är alla Abrahams söner. Och alla nigerianer har samma värde och samma rättigheter inför lagen och inför Gud.

Informationsministern försäkrar att man arbetar hårt för att försöka frita alla de barn och vuxna som kidnappats av Boko Haram oavsett vad de kallar den Gud de tillber.

"Ett enormt framsteg"

Vilken skillnad regeringens nya inställning, till förföljelsen av kristna i Nigeria, kommer att göra i praktiken återstår att se. Men rättighetsförespråkare menar att det gör en stor skillnad redan nu.

– Regeringens uttalande är ett enorm framsteg eftersom Nigeria behöver se sanningen under dessa svåra tider. Nu kan vi förena våra krafter som en nation, säger Gideon Para-Mallam, tidigare Afrikaambassadör för International Fellowship of Evangelical Students, till Christianity Today.

John Hayab, vice generalsekreterare för Christian Association of Nigeria (CAN), menar att regeringens erkännande är bättre sent än aldrig. Men han håller däremot inte med om att attackera främst syftar till att skapa osämja mellan kristna och muslimer.

– Boko Haram vill få oss att leva i rädsla och inte offentligt identifiera oss som kristna. De vill inte bara dela upp nigerianer, de vill eliminera kristendomen och stoppa missionen, säger han.

Läs också Kristna dödade och fem kyrkor nedbrända i Nigeria

---

Boko Haram

  • Den islamistiska jihadistgruppen Boko Haram har dödat mer än 27 000 civila i Nigeria. Det är fler antal civila än ISIS dödade totalt i Irak och Syrien.

    Enligt Open Doors beräknas mer än 7 000 nigerianska kristna ha blivit dödade på grund av sin tro de tre senaste åren.

    Omkring 900 kyrkor i norra Nigeria ska ha blivit förstörda av terrorgruppen Boko Haram.

    Den 19 februari 2018 kidnappades 110 skolflickor i Nigeria av Boko Haram. Endast en flicka, Leah Sharibu är fortfarande tillfångatagen, eftersom hon vägrade frånsäga sig sin kristna tro.

---

Fler artiklar för dig