Nyheter

Kristna dödade och fem kyrkor nedbrända i Nigeria

Under helgen har minst fem kyrkor blivit nedbrända och många kristna dödats av rebellgruppen Boko haram. Attackerna mot kyrkor och hem beskrivs som sporadiska och urskiljningslösa.

Mer än 100 jihadister på ett 60-tal motorcyklar och 20 flakbilar eller lastbilar invaderade staden Garkida som ligger i staten Adamawa, rapporterar Christian Post. Jihadisterna sköt med automatvapen och brände ned både kyrkor och privata hus. Många rapporteras ha blivit dödade och skadade i attackerna.

Två av dem attackerade kyrkorna tillhörde mennoniterna och en av kyrkorna tillhörde den karismatiska församlingen "Living Faith Church".

Gömde sig i grottor

I försök att undkomma rebellerna har flera människor gömt sig i bergsområdet och sett sina hus blivit nedbrända av rebellerna. Det var i fredagskväll som attackerna började. Våldet fortsatte även under lördagen.

Läs mer Terrorgrupp sätter skräck i Nigerias kristna

Katolsk konferens planerad

En årlig katolsk kvinnokonferens var planerad att äga rum i staden under helgen. Flera av konferensens deltagare höll på att anlända när rebellerna började skjuta och bränna ned kyrkor.

Obekräftade uppgifter säger att människor även ska ha blivit kidnappade.

Kunde inte försvara staden

Enligt Christian Post började nigerianska säkerhetsstyrkor att försvara staden och svara tillbaka mot rebellgruppen, men snart behövde de dra tillbaka sina styrkor. Det gjorde att Boko haram kunde avancera sina attacker även till närliggande städer.

Dagen har tidigare rapporterat om flera attacker mot kristna utförda av den islamistiska jihadistgruppen Boko haram. Tidigare i februari misstänker man att Boko Haram stod bakom en attack där minst 30 personer, inklusive en gravid kvinna och hennes barn, dödades i nordöstra delen av Nigeria i Lake Chad regionen. Vid samma tillfälle kidnappades även flera människor.

Regeringen får kritik

Tidigare har den nigerianska regeringen hävdat att de militärt besegerat Boko haram, men rebellgruppen fortsätter att utöva terrorhandlingar i nordöstra Nigeria. Regeringen har fått internationell kritik för deras vaga och ineffektiva respons på våldet utfört av Boko Haram.

Läs mer Kristna hjälparbetare mördades av Boko haram

---

Terroristgruppen Boko Haram

  • Terroristgruppen Boko Haram är en islamistisk rebellgrupp. Gruppen bildades år 2002 och är sedan 2009 en beväpnad jihadistisk grupp.

    Boko Haram fokuserade ursprungligen på att bekämpa icke-islamsk utbildning. Numera vill man skapa en islamisk stat och störta landets federala regering.

    I syftet att skapa en islamistisk stat riktar man ofta attackerna mot kristna. Men man attackerar också poliser och andra tjänstemän som arbetar för regeringen samt muslimska ledare som kritiserar gruppen.

    Under åren har Boko Haram kidnappat hundratals skolflickor. De har också kidnappat pastorer och andra i syfte att få in lösensumma för att finansiera sin verksamhet.

---

Fler artiklar för dig