Nyheter

Bråk i Borås om kyrkans klockringningar

Efter klagomål från grannar vill kyrkoherden i Svenska kyrkan i Borås att två av stadens kyrkor ska upphöra med klockringningar morgon och kväll. Alla är inte nöjda med förslaget.

Gustav Adolfs kyrka och Caroli kyrka i centrala Borås ringer i sina kyrkklockor klockan åtta på morgonen och klockan åtta på kvällen. Så har de gjort i åratal, men i höstas väcktes frågor om det verkligen är nödvändigt.

– Det finns några grannar som har stört sig på klockorna. Jag tycker att det är viktigt att vi för samtalet. Vi tar frågan och klagomålen på allvar. Det är viktigt att tänka på ljudmiljön i stan, säger kyrkoherde Fredrik Hägglund till Borås Tidning.

Ska ringa vid gudstjänster

Han menar också att klockringningarna på morgonen och kvällen har spelat ut sin roll eftersom människor i dag har egna klockor. Däremot betonar han vikten av att ringa i kyrkklockorna i samband med gudstjänster.

En som inte håller med om att klockringningarna morgon och kväll bör upphöra är Gunilla Sandström. Hon bor i närheten av Gustav Adolfs kyrka och hon anser inte att klockringningarna stör.

– Jag har talat med flera församlingsbor i både Carolis och Gustav Adolfs församlingar som berörs av detta eventuella beslut, och kommer att sakna klockorna, säger hon till Borås Tidning.

Såväl församlingsrådet i Gustav Adolfs församling som i Caroli församling har diskuterat Fredrik Hägglunds förslag om slopad klockringning.

Men hittills har han inte fått gehör för sitt önskemål.

Den 28 januari beslutade Gustav Adolfs församlingsråd, med röstsiffrorna 4–2, att säga nej till förslaget. Samtidigt bestämde församlingsrådet att presidiet skulle komma med förslag på en annan lösning till nästa möte som äger rum nu på tisdag.

Den 30 januari beslutade samtidigt Caroli församlingsråd att bordlägga ärendet till nästa möte som också är planerat till veckan.

Återupptog gammal tradition

Klockringningar har varit föremål för diskussion på flera andra platser i Sverige under 2000-talet. 2002 hade exempelvis miljööverdomstolen klockringningar i Halmstad på sitt bord och 2004 tvistades det om kyrkklockorna i S:ta Maria kyrka i Ystad.

Vidare bråkades det 2007 om klockringningarna i Strövelstorps kyrka mellan Ängelholm och Helsingborg. Detsamma gällde Rommele församling utanför Trollhättan 2009 och Horred i Marks kommun 2011.

2018 beslutade mark- och miljödomstolen att klockringningar i Bäl på Gotland var tillåtet och senare samma år väcktes klagomål mot klockringningarna i Kungsholms kyrka i Stockholm.

I början av 2019 återgick samtidigt Svenska kyrkan i Åhus, efter protester, till att ringa i kyrkklockorna på ett mer kraftfullt sätt och i somras beslutade Mullsjö-Sandhems församling att återuppta en gammal tradition med klockringning.

Läs också Pekka Heino stoppade kyrkklockorna efter klagomål

Fler artiklar för dig