Nyheter

Ny LP-kontakt öppnar i Stockholm city

En LP-kontakt öppnar i Citykyrkan i Stockholm den här veckan. – Vi ser arbetet med utsatta människor som en kärnverksamhet i församlingen, säger, pastor Paul Orlenius.

1 av 3

För ett år sedan stängdes Citykonditoriet som drevs av Citykyrkan under trettio år. Nu är det klart vad lokalerna ska användas till.

Känt som nöjespalats

En LP-kontakt startar i lokalerna på tredje våningen i Citykyrkan i centrala Stockholm, som på 1920- och 30-talet var känt som Fenixpalatset, ett nöjespalats för societeten.

– Sedan 25 år tillbaka har vi Café liv på onsdagar i kyrkan. Då bjuder vi utsatta människor i vår närhet på mat, kläder och evangelium, berättar Paul Orlenius för Dagen.

Läs mer: Citykonditoriet i Stockholm läggs ned

Vid dessa tillfällen brukar mellan 80 och 100 personer komma och det är svårt att hinna med att fokusera på var och en individuellt.

– Ett LP-arbete innebär att vi kommer att kunna göra mer för den enskilde som behöver hjälp och det arbetet blir därigenom en förlängning av det som görs i Café liv.

Läs också: LP-verksamheten utökar

LP-kontakten kommer att drivas av Citykyrkan med stöd och uppbackning av LP-verksamheten i Sverige.

– En stor fördel är att vi kan nätverka med LPverksamhetens resurser. De har ett kontaktnät som vi saknar med behandlingshem och andra enheter i vårdkedjan, förklarar han.

När kommer LP-kontakten att vara öppen?

– På torsdagar under eftermiddag och kvällstid. Vi vill känna oss för och ta ett steg i taget. Inräknat Café liv blir det en utökning från en dag i veckan till två, säger Paul Orlenius.

Invigningen sker på torsdag kväll och ansvarig för LP-kontakten blir Pekka Liljeblom, som i dag ansvarar för Café liv och som själv har en bakgrund som missbrukare.

– Jag var med och startade Café liv för 25 år sedan. Arbetet har växt mycket och vi har fått be med många under de senaste två-tre åren, säger han.

– Därför känns det viktigt att få fortsätta det arbetet i en LP-kontakt där fler kan få möta Gud och bli fria och upprättade av Jesus. Precis det som jag själv upplevt.

– Vi är till för stadens söner och döttrar, säger Pekka Liljeblom.

Språngbräda till lärjungaskap

Paul Orlenius ser stora möjligheter att nå nya människor med evangelium om Jesus genom LP-kontaktens utåtriktade arbete:

– Vi tror och hoppas att det ska bli en språngbräda till tro och lärjungaskap in i församlingen. Och vi ser arbetet med utsatta människor som en kärnverksamhet i församlingen.

Börje Dahlkvist, LP-pastor på LP-verksamheten ser positivt på att ytterligare en LP-kontakt öppnas i landet:

– Vi är mycket glada för samarbetet med Citykyrkan som är en församling med ett stort kontaktnät och som satsar på sitt sociala arbete och som når många. Det är mycket värdefullt att vi får en LP-kontakt i Stockholm city.

60 nya församlingar i sikte

LP-verksamheten, som startades efter att LP-stiftelsen gick i konkurs 1997, har en ambition att kunna hjälpa fler till ett alkohol- och drogfritt liv med Jesus.

– Inom LP-verksamheten har vi ett mål att inom tre år samarbeta med 60 nya församlingar. Vi tror att det är fullt möjligt och märker att det finns ett stort intresse bland många församlingar för detta, säger Börje Dahlkvist till Dagen.

LP-kontakten i Citykyrkan i Stockholm är den enda nuvarande LP-kontakten i Stockholm city. Tidigare har Filadelfiaförsamlingen i Stockholm haft en LP-kontakt under många år.

---

LP-verksamheten

  • Är en ideell riksförening som samarbetar med lokala kristna församlingar.
  • Har huvudkontor i Alvik i Stockholm.
  • Bedriver beroendevård genom bland annat två behandlingshem dit personer med missbruks- och beroendeproblematik får komma.
  • Startades efter att LP-stiftelsen gick i konkurs 1997.
  • Verksamheten började 1959 och har fått sitt namn av initiativtagaren, pastor Lewi Pethrus.
  • Mottot "Jesus i stället för flaskan" myntades av Erik Edin (1920-2002), som ledde LP-stiftelsen under många år.
  • Har ett 70-tal kontaktcenter runt om i landet där missbrukare får stöd.
  • Arbetar förebyggande med drog- och alkoholinformation bland ungdomar i LP Grow.
  • Hans Wikström är verksamhetsledare och Stefan Beimark ordförande.

---

---

Citykyrkan i Stockholm

  • Pingstförsamling i Stockholm med 682 medlemmar.
  • Bildad 1936 som Östermalms fria församling.
  • Den byggnad som i dag är Citykyrkan köpte församlingen 1940 för 1 miljon kronor.
  • Driver sedan 2008 bibelskolan International Bible Institute of Stockholm.
  • Har missionsarbete i fyra länder.
  • Har tretton anställda.
  • Bedriver sedan 25 år ett socialt arbete som kallas Café liv.
  • Startar i veckan en LP-kontakt i samarbete med LP-verksamheten i Sverige.

---

Fler artiklar för dig