Nyheter

Pastorn Lena Wesström ihjälslagen 2018 - nu åtalas en 45-årig man för mordet

45-åriga Lena Wesström hittades död ett stenkast från sitt hem i Hjärsta i Örebro i maj 2018. I dag, nästan två år senare, åtalas en man för att ha slagit ihjäl henne.

1 av 3

Lena Wesström anmäldes försvunnen den 15 maj 2018 och polisen inledde då en förundersökning om misstänkt människorov. Fyra dagar senare hittades hon död, ett stenkast från sitt hem i Örebro.

En man i 40-årsåldern förekom tidigt i utredningen som misstänkt och han häktades på sannolika skäl den 1 juni. En vecka senare släpptes han dock eftersom misstankarna inte kunnat stärkas.

I mitten av juni 2018 byttes hela spaningsledningen i fallet ut efter hård kritik om vilka spaningsinsatser som vidtagits.

Har varit frihetsberövad sedan 2019

I slutet av augusti 2019 greps åter mannen som året innan suttit häktad misstänkt för mordet. Han häktades på sannolika skäl och har sedan dess varit frihetsberövad, och han åtalas nu av kammaråklagare Åsa Hiding för mord.

Förundersökningen har varit mycket omfattande och består av över 14 000 sidor.

"Det är ett ärende med teknisk bevisning, men även med omfattande indiciebevisning. Det har hållits 730 förhör under förundersökningens gång. Brottsplatsen och andra platser har undersökts, ibland vid fler än ett tillfälle", säger Åsa Hiding i ett pressmeddelande.

17 slag mot huvudet med tillhygge

Enligt åtalet har mannen "ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan person" dödat Lena Wesström med 17 slag i huvudet och ansiktet. Merparten av slagen ska ha skett med tillhygge, enligt åtalet.

Under förhandlingen i Örebro tingsrätt ska ett 40-tal vittnen höras. Det handlar bland annat om iakttagelser som gjorts vid tiden för morden och när hon hittades död.

Fler artiklar för dig