Nyheter

Detta har hänt: Mordet på Lena Wesström

Detta har hänt i den uppmärksammade utredningen av mordet på före detta Equmeniapastorn, 45-åriga Lena Wesström.

Denna text är uppdaterad 6 maj 2020.

2018:

14 maj kl 23.00

Denna tidpunkt är sista gången någon har kontakt med Lena Wesström.

15 maj

På morgonen anmäls Lena Wesström försvunnen av sina anhöriga. Polisen spärrar av hennes bostad i villaområdet Hjärsta i Örebro, och gör fynd som pekar på att hon troligen inte försvunnit frivilligt.

17 maj

Polisen informerar om att de inlett en förundersökning om misstänkt människorov. Grova brottsgruppen involveras.

18 maj

Polisen publicerar i samråd med anhöriga namn och bild på Lena Wesström och vädjar om tips från allmänheten.

En 44-årig man anhålls misstänkt för inblandning i försvinnandet, men släpps senare.

Betelkyrkan i Örebro håller förbönsgudstjänst för Lena Wesström, som är tidigare Equmeniapastor. Kyrkan skriver även att hon är en av Betelkyrkans tidigare medarbetare. Hon arbetade inte längre som pastor, utan hade sedan flera år ett arbete inom kommunen.

På Equmeniakyrkans Facebooksida strömmar böner och hälsningar in.

19 maj 

Fem dagar efter Lena anmäls försvunnen hittar privatpersoner en död kvinnas kropp i ett skogsområde under en promenad. Platsen är i närheten av hennes bostad, som polisen spärrat av.

20 maj

Den preliminära undersökningen av kroppen visar att det troligen är Lena Wesström som hittats. Polisen inleder en mordutredning, och meddelar att ingen person är frihetsberövad.

Polisen gör en husrannsakan i en bil som tillhör den 44-årige man som tidigare suttit anhållen.

22 maj

Rättsmedicinalverket bekräftar nu att kvinnokroppen som hittades i området Nya Hjärsta 19 maj är den före detta Equmeniapastorn Lena Wesström.

29 maj

Polisen meddelar att den 44-årige mannen återigen förhörts, denne är då skäligen misstänkt för mord på Lena Wesström. Skäligen misstänkt är den lägre misstankegraden.

På eftermiddagen anhålls mannen.

31 maj

Den 44-årige man som den 29 maj anhållits och delgivits misstanke om brott blir nu häktad skäligen misstänkt för mordet på Lena Wesström.

8 juni

Den häktade mannen är fortfarande skäligen misstänkt för mord, men släpps på fri fot då Örebro tingsrätt inte anser att mannen kan misstänkas på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

19 juni

Polisens mordutredare i fallet Lena Wesström får sparken. Polisen meddelar även att hela spaningsledningen har bytts ut då flera misstag kan ha gjorts under utredningen, detta rapporterar Nerikes Allehanda.

September

Sammanlagt har 527 förhör hållits, men ingen har ännu gripits för mordet. Lena Wesström har ännu inte fått begravas. Den tidigare misstänkte mannen är fortfarande skäligen misstänkt för mord, men är på fri fot.

22 oktober

Nya fynd görs på brottsplatsen och kan, enligt åklagaren, leda fram till mördaren.

November

Ett halvår efter mordet publiceras en dödsannons för Lena Wesström i Nerikes Allehanda. Där står att begravningen skett i kretsen av de närmaste.

2019:

15 maj

Ett år efter mordet har över 700 förhör hållits. Åklagare Åsa Hiding uttrycker frustration över att Nationellt forensiskt center (NFC), som analyserar tekniska fynd, är överhopade med arbete och att utredningen därför drar ut på tiden.

27 augusti

Örebropolisen meddelar att den man som tidigare suttit häktad, misstänkt för inblandning i mordet på Lena Wesström, åter har gripits. Polisen förklarar att det är "utredningsarbetet som lett fram till att misstankarna åter stärkts mot mannen och åklagare har beslutat att han ska anhållas på sannolika skäl misstänkt för mord".

2020:

14 februari

Den man som sedan 2019 suttit frihetsberövad åtalas nu av Örebro tingsrätt, misstänkt för mordet på Lena Wesström. Enligt åtalet har han tagit hennes liv genom att utdela 17 slag mot huvudet och ansiktet med ett tillhygge.

6 maj

Örebro tingsrätt frikänner den åtalade mannen från anklagelserna om mordet på Lena Wesström. Enligt domen har det inte gått att styrka att mannen utom varje rimligt tvivel är den som bragt henne om livet, detta trots att mannen hade Lena Wesströms blod på sina kläder efter mordtillfället. Mordvapnet har aldrig återfunnits, det är en av anledningarna som gör bevisningen bristfällig, och gör det omöjligt att fälla mannen, enligt domslutet.

Fler artiklar för dig