Nyheter

Franklin Graham: Jag är orolig för religionsfriheten

Nu har alla brittiska arenor där Franklin Graham planerat att predika stoppat hans besök. Graham kommenterar nu kritiken mot honom i Christian Today.

Samtliga stora arenor i Storbritannien där amerikanske evangelisten Franklin Graham planerat att hålla kampanjmöten senare i år har nu beslutat att stoppa mötena, efter protester från hbtq-organisationer.

I den stora turnén, som ska pågå från maj till oktober, var möten planerade i åtta stora arenor, men en efter en har de backat ur och sagt att Graham inte är välkommen, efter omfattande påtryckningar. Sist ut att stoppa Graham var arenan Utilita i Newcastle, som på onsdagen meddelade att predikanten inte är välkommen där.

"Motbjudande åsikter"

Newcastles kommunalråd Nick Forbes har tidigare sagt att Grahams värderingar inte har någon plats i Newcastle, och han har stått bakom ett upprop mot Grahams besök. Han säger nu till Newcastle Chronicle att han gläds åt arenans beslut.

– Pastor Graham för fram kontroversiella, motbjudande åsikter om hbtq-människor, som är i direkt konflikt med de värderingar vi håller kära i Newcastle, säger Forbes.

Graham fördöms i Storbritannien av både aktivister, medier och framträdande politiker i hårda ord för att han talar om homosexualitet som synd. Han kommenterar nu kritiken i en intervju i Christianity Today, och säger att han är förvånad och att kritiken bygger på att ord tagits ur sitt sammanhang.

"Vill varna i kärlek"

– Jag talar inte mot någon och pekar inte ut någon grupp vid namn. Jag kommer för att berätta för människor hur de kan få en relation till Gud genom tro på Jesus Kristus, säger Franklin Graham, som är son till legendariske evangelisten Billy Graham.

Han vänder sig starkt emot att bli beskriven som "hatpredikant", och menar att det handlar om en reaktion på att han talar om synd.

– Det finns människor som inte vill höra att de är syndare. De tycker att det är hatiskt... Men det är det inte. I kärlek vill jag varna människor och berätta om de steg de behöver ta för att få en rätt relation till Gud, och hur de kan vara säkra på att deras synder är förlåtna.

Oroas av utvecklingen

I intervjun förklarar Franklin Graham att det kan bli aktuellt att koppla in advokater och ta upp frågan om kontraktsbrott med arenorna. Men han är mer oroad för vad som händer med religionsfriheten i Storbritannien, säger han.

– Om vi inte står upp för rätten till yttrandefrihet och religionsfrihet, då är det många kyrkor i det här landet, och som håller offentliga möten, som är i riskzonen. De kan sparkas ut, de kan tvingas flytta på sig, bara på grund av sin tro.

Läs också Graham: Vi kommer till Storbritannien

Fler artiklar för dig