Yoga i kyrkan är på många sätt öst som möter väst, där begrepp som ashangayoga och kundalindayoga plötsligt dyker upp i församlingars annonser tillsammans med inbjudan till traditionella andakter och gudstjänster.
När kyrkorna öppnar upp sina dörrar för yoga brukar de vanligtvis påpeka att det inte handlar om buddhism eller hinduism, snarare om en metod som går att använda även av kristna.
Läs mer Här sjungs hinduiska mantran i Markuskyrkan
Religiös koppling
Men gränsen är inte alltid lätt att dra. Som när man går in på Adolf Fredriks kyrkas hemsida i Stockholm där en av församlingens präster förklarar att yogan visserligen emanerar ur den hinduiska kulturen, men att den religiösa kopplingen inte är självklar.
Han presenterar sedan den yogalärare som kyrkan anlitar och går man in på hennes hemsida är det första man möter ett citat från Bhaghdavagita, det vill säga hinduernas heliga text.
Läs mer Stockholms biskop: Shivasång under yoga i kyrka inte okej
Sjöng till hinduisk gud
Nyligen uppmärksammade Dagen hur man i Markuskyrkan i Stockholm sjöng sånger till den hinduiska guden Shiva, samt att de som kom till yogan också mediterade till det hinduiska och buddhistiska mantrat "aum".
Att så tydligt plocka in referenser från andra religioner är ovanligt då yogan utövas i kyrkan, men även då yoga används utan dessa kopplingar är många kritiska.
Tveksam till yoga
Therese Hedlund är Tikva-instruktör, där man gör olika avslappningsövningar till specialskriven musik och bibelord. Hon är själv tveksam till yogapass framför altaret inne i en kyrkolokal.
– Det finns väldigt många inslag i yogan som är direkt kopplade till hinduism och till viss del buddhism. Där får jag problem.
Therese Hedlund tycker samtidigt att det är viktigt att stressade nutidsmänniskor får möjligheten att stanna upp och reflektera över tillvaron. Hon förstår varför många lockas till yoga och menar att kyrkan har lite att jobba på för att erbjuda alternativ.
– Ingen religion äger kroppsrörelser, för kroppen är skapad av Gud, säger hon.
– Jag tror på att leva skapelsevänligt, att vi tar hand om den kropp som vi fått.
Kyrkor tonar ned kroppen
Therese Hedlund säger att många i kyrkan tonat ned den här biten och att allt i stället handlar om vad som händer i huvudet och anden.
– Men Gud har skapat oss som en helhet, med ande, själv och kropp.
Therese Hedlund säger att det därför är viktigt att även få med kroppen i kyrkans verksamhet. Flera kyrkor erbjuder numera också Tikva, ett ord hämtat från hebreiskan som betyder hopp.
Läs mer Elisabeth Sandlund: Yoga och österländsk religion hör inte hemma i kyrkor
Tikva eller yoga, vad är skillnaden?
– Att Tikva är byggd på kristen grund. Att man under ett Tikva-pass läser bibelord som ska stärka människan inifrån och ut. Vi vill landa vid Jesus fötter.
Kan man landa vid Jesu fötter vid yoga?
– Gud möter människor överallt. Till syvende och sist måste du själv bestämma över ditt eget liv. Du måste känna var dina gränser går, det vet bara du i din relation med Gud. Men för mig är det komplicerat med ett yogapass framför altaret i kyrkan.
Får själv kritik
Therese Hedlund säger att även Tikva blir kritiserat, vissa menar att det skulle vara någon slags ockult villolära, inte helt olikt hur vissa kristna även avfärdar yoga. En kritik Therese Hedlund ställer sig frågande inför.
– Jag känner mig sällan så nära Gud som när jag gör Tikva. Jag tror att vi är skapade att röra på oss, säger hon.
Läs mer Yogaledaren: Mycket inom yogan går hand i hand med kristendomen