Nyheter

Yogaledaren i Skarpnäck: Mycket inom yoga går hand i hand med kristendom

Johan Hedström har i sex år lett yoga i Markuskyrkan i Stockholm, som tvingats stänga efter hot. Själv säger han sig vara svenskkyrklig, men presenterar sig på sin hemsida också som student till en zenbuddhistisk mästare.

1 av 2

Kyrkoherde Maria Berg i Skarpnäcks församling säger att hon inte längre kan garantera säkerheten för den yoga som hålls en gång i månaden i Markuskyrkan efter att två personer kom in och störde. Nu tvingas de lägga ned verksamheten som pågått i sex års tid.

Kyrkan brukar vara full av människor och den som har hållit i yogan är Johan Hedström. När Dagen når honom berättar han att det brukade komma såväl hemlösa som mammor med sina barn, och att många av deltagarna inte var vana kyrkobesökare.

– Det här är en plats att bygga broar emellan oss, säger Johan Hedström.

Johan Hedström.

"De är fundamentalister"

Personerna som kom in och störde kallar han för fundamentalister.

– De menar att det vi gör inte är kristet och inte hör hemma här, att det är något ondskefullt.

Är det något speciellt med att leda yoga i en kyrka?

– Jo, men det är det. Det är en fantastisk plats som för många är kopplad till inre omhändertagande, säger Johan Hedström.

Han berättar om kyrkan som en plats för livet, för födelse, död och giftermål. Där tycker han att yogan har en plats.

Johan Hedström säger yoga handlar om att få vara den man är, det handlar inte om att omvända någon till vare sig buddhism eller kristen tro. Men han betonar att mycket inom yogan går hand i hand med kristendomen, som kärleksbudskapet och att inte vara dömande.

Läs mer Ledare: Yoga och österländsk religion hör inte hemma i kyrkan

Men handlar det även om kristen tro?

– Jag är kristen, jag har den grunden, sedan har jag utvecklats inom yogan och meditationen som kan inkluderas i det. Men jag är med i Svenska kyrkan, jag kan sitta där och känna kontakt i bön, säger Johan Hedström.

Samtidigt lyfter han vikten av ett interreligiöst perspektiv och att lyfta fram det universella. Att bygga broar är en fras han använder flera gånger. När han skriver om de återkommande yogatillfällena i kyrkan i sociala medier använder han en liknande retorik.

"Må öppenheten, kärleken & inkluderandet lysa med sin närvaro", skrev Johan Hedström nyligen på Facebook i samband med ett yogatillfälle i Markuskyrkan.

När han marknadsför sina kurser på sin hemsida presenterar han sig som lärare i olika former av yoga. Han beskriver sig också som student till den zenbuddhistiske mästaren Thich Nath Hanh.

Är du därmed buddhist?

– Nej, men jag håller mig öppen inför det. Det finns mycket inom den livsåskådningen som känns rätt, men jag är med i Svenska kyrkan, där finns min bas.

Vissa menar att yoga är buddhistiskt och inte hör hemma i en kyrka?

– Om de säger att det är buddhistiskt förstår jag det inte alls, snarare hinduistiskt. Men jag tycker att man ska prata med mig och se vad det handlar om, för mig handlar det om hälsa och att ta hand om kroppen. För andra handlar det om att få kontakt med Gud och Jesus. Yoga hjälper oss att lugna ner sinnet och skapa trygghet.

– Jag förstår att någon kan vara rädd, att oj, nu kommer någon och tar över i kyrkan. Men då kan vi prata om det, säger Johan Hedström.

Själv anser han att kristna kan komma till yogan i kyrkan och på så sätt få kontakt med det gudomliga, med Kristus. Samtidigt kan även andra komma dit som inte har den kristna kopplingen.

Men det handlar inte om att predika Jesus?

– Nej, inte på det sättet, men vi lyfter fram kärlek och vi är inkluderande så att det blir mer universellt. Annars skrämmer vi bort många som annars inte skulle komma.

Se även Här sjungs hinduiska mantran i Markuskyrkan: "Händer det här verkligen?"

Fler artiklar för dig