Nyheter

Här flyttar tre frikyrkor ihop

En Vineyardförsamling som äger sin kyrka. En EFK-församling med klocktorn. En gammal missionskyrka som får nytt liv. I söndags skrevs kyrkohistoria Norrköping på mer än ett sätt. – Vi är tacksamma till Gud för allt det goda som varit och ser fram emot att ta nya steg, summerar Björn Strömvall, pastor i Korskyrkan.

1 av 3

Det är Korskyrkan (Evangeliska frikyrkan), Immanuelskyrkan (Equmeniakyrkan) och Vineyard som flyttat in under samma tak.

Det började med en tack- och avskedsgudstjänst i Korskyrkan i söndags och det slutade med en gemensam festgudstjänst i Immanueskyrkan, där de tre församlingarna numera huserar.

– Efter gudstjänsten tågade vi tillsammans längs med Södra Promenaden till Immanuelskyrkan. Där väntade de båda andra församlingarna på kyrktrappan och samtidigt ringde kyrkklockorna. Vi kände oss verkligen välkomna, berättar Korskyrkans pastor Björn Strömvall.

Började med Vineyard

Alltihop började för några år sedan när Vineyardförsamlingen flyttade in i Immanuelskyrkan. Nu får de alltså sällskap av Kors­kyrkan, som sålt sin kyrka.

– Vi hade vuxit ur vår kyrka och stod i valet och kvalet att bygga nytt. När vännerna i Immanuel och Vineyard bjöd in oss till samtal hakade vi på och det är vi glada för i dag, berättar Björn Strömvall, pastor i Korskyrkan.

Daniel Collin Holgersson, pastor i Vineyard, förklarar varför lösningen att dela kyrka med andra, är bra.

– I Vineyardrörelsen är det mer regel än undantag att man hyr lokal. När vi fick möjlighet att flytta in i Immanuelskyrkan var det först som hyresgäst. Det fungerade jättebra, men efter ett tag kom vi fram till att det var bättre att ta över förvaltningen av kyrkan.

– Men till slut gick nästan alla våra insamlade medel till att betala för driften och fastigheten, berättar han.

Då kom Korskyrkan in i bilden. Ett fastighetsbolag har bildats som ägs av Vineyard och Korskyrkan med 50 procent vardera. Immanuelskyrkan har nyttjanderätt till kyrkan.

– Det gör oss till den första Vineyardförsamlingen i landet som äger sin kyrka, konstaterar Daniel.

Tre gudstjänster på söndagen

De praktiska detaljerna har lösts smidigt. I fortsättningen blir det tre gudstjänster på söndagar, Korskyrkan klockan 10.00, Immanuelskyrkan 13.00 och Vineyard klockan 15.30.

Teologiska skillnader, som skulle kunna blivit en stötesten, har inte varit uppe på dagordningen.

– Vi ser detta som en bra lösning där vi tillsammans får berika varandra och samtidigt fortsätta vara församlingar, var och en på sitt eget sätt, konstaterar Per Jennervall, pastor på deltid i Immanuelskyrkan och pensionär.

Alla tre pastorerna är överens om att möjligheterna överväger framför eventuella hinder under resans gång.

Finns någon risk att ni börjar konkurrera?

– Den risken finns, men jag tänker att det finns så mycket trygghet i alla tre församlingarna. Vi vet vilka vi är och att vi har ett gemensamt uppdrag som är så mycket större, säger Björn.

Kommer ni att samarbeta?

– Ett område där vi redan samarbetar är ett utåtriktat socialt arbete där vi en dag i veckan bjuder in människor i utanförskap att äta mat. I det arbetet finns volontärer från alla tre församlingarna, berättar Daniel.

– Det känns som att vi alla är vinnare, säger han optimistiskt.

Per Jennervall berättar att de ska fira gemensam gudstjänst i påsk.

– Vi vet inte exakt vart detta tar oss, men det känns väldigt spännande, sammanfattar Björn och säger att hans församling förmodligen blir den första EFK-kyrkan i Sverige med klocktorn.

---

Tre församlingar under samma tak

  • Vineyard, Korskyrkan och Immanuelskyrkans församlingar flyttar in i Immanuelskyrkan i Norrköping
  • Immanuelskyrkan byggdes 1956.
  • Ligger centralt vid Södra Promenaden, vid Vasaparken.
  • Kyrksalen rymmer ungefär 200 personer.
  • Kyrksalen har renoverats, senast för några år sedan.
  • I vår kommer församlingsvåningen att rustas upp.
  • Immanuelskyrkan har normalt en gudstjänstfirande församling på ett 40-tal personer.
  • I Vineyardförsamlingen brukar ungefär 60 personer fira gudstjänst.
  • Till Korskyrkans gudstjänster på söndagar kommer normalt cirka 150 personer.

---

Fler artiklar för dig