Nyheter

Willow Creek skakas av nya sexanklagelser

Församlingen Willow Creek fortsätter att omgärdas av uppgifter om sexuella trakasserier. Nu är det en annan man i Bill Hybels närhet som anklagas för att ha utnyttjat minst en kvinna.

1 av 4

Våren 2018 briserade bomben. Flera kvinnor anklagade Willow Creeks grundare Bill Hybels, som har besökt Sverige flera gånger, för sexuella trakasserier. Initialt nekade han till allt, men kritiken fortsatte att växa och efter några veckor valde han att lämna sin post.

Nu är det en annan namnkunnig person i församlingen som anklagas för långvariga sexuella trakasserier. I en lång artikel på Facebook beskriver församlingsmedlemmen Ann Lindberg hur hon under åratal tvingades acceptera bland annat kyssar från Bill Hybels mentor.

"Från subtilt flörtande till press om sex"

Tillsammans med Bill Hybels grundade den nu anklagade mannen Willow Creek. Christianity Today har kallat honom "mannen bakom megakyrkan" och enligt tidningen "skulle det inte finnas något Willow Creek" utan honom.

Ann Lindberg skriver på Facebook att mannen hade en olämplig relation med henne från hösten 1984, då hon var ny i kyrkan, till 1988.

"Det började med subtilt flörtande efter gudstjänster, men utvecklades till att hålla händer, att dela känslomässiga saker och intimitet, kyssande och smekningar och press på att ha sex."

Senare i texten skriver hon också att relationen med mannen fortsatte "av och till under många år".

"Berättade 2010 - inga åtgärder vidtogs"

2006 gifte sig Ann Lindberg med sin nuvarande make och 2010 tog hon mod till sig och berättade för församlingsledningen om det hon hade varit med om. Hon förklarar på Facebook att hon även var orolig för att det fanns andra kvinnor som hade skadats på liknande sätt.

Men samtalen med församlingsledningen ledde inte till några konkreta åtgärder. Ann Lindberg skriver att hennes berättelse inte togs på allvar och att mannens agerande tonades ned.

Spred rykten och förstörde bevis"

I texten på Facebook skriver hon att det dessutom började spridas illasinnade rykten om henne i församlingen och att hon inte längre fick några ledaruppgifter. Hon berättar också om hur fysiska bevis på hennes relation till mannen förstördes.

Utöver kritiken mot församlingsledningen för hur anklagelserna mot mannen hanterades uttrycker Ann Lindberg även hård kritik när det gäller ledningens agerande efter anklagelserna mot Bill Hybels. Samtidigt skriver hon att hon älskar församlingen av hela sitt hjärta och att hon hoppas att den ska bli fri en dag.

Ledningen bekräftar och beklagar

Med anledning av Ann Lindbergs text skickade församlingsledningen på tisdagskvällen ut ett pressmeddelande där träffarna med Ann Lindberg för tio år sedan bekräftas. Församlingsledningen påpekar att den anklagade mannen aldrig har varit anställd i Willow Creek, men de konstaterar att han har spelat en aktiv roll i församlingen under flera årtionden.

De beklagar också att de inte agerade mer kraftfullt när Ann Lindberg berättade om sina upplevelser.

"Ledningen begränsade hans möjligheter att tjäna, men begränsningen meddelades inte tillräckligt tydligt vilket resulterade i att [...] tjänade och undervisade i olika roller under åren. Det här var fel och vi är ledsna."

Läs mer Bakgrund: Bill Hybels uppgång och fall

---

Willow Creek

  • Församlingen, som numera håller till i Chicagoförorten South Barrington, grundades av Bill Hybels 1975. Willow Creek växte under årens lopp och i slutet av 2018 besöktes i snitt 24 000 personer församlingens gudstjänster varje helg.

---

Fler artiklar för dig