Nyheter

Kobe Bryant hjälpte hemlösa och fattiga i Los Angeles

Basketstjärnan Kobe Bryant, som omkom i en helikopterkrasch i söndags, hade sin tro att tacka för en avgörande förändring i livet.

1 av 4

Det berättade han i en intervju i tidningen GQ 2015, i vilken han fick svara på frågor om våldtäktsanklagelser som riktades mot honom 2003.

– Det som verkligen hjälpte mig genom hela den processen, det var att tala med en präst, sa Kobe Bryant och beskrev sig själv som en katolik som fick en katolsk uppväxt och vars barn var katoliker.

Flera personer hävdar nu att de såg honom i Heliga familjens kyrka i Orange County strax innan den tragiska händelsen i söndags. Kobe Bryant brukade gå i söndagsmässa med familjen varje vecka och ibland kunde man se honom i kyrkan mitt i veckan.

Superstjärna

Den 41-årige Bryant hörde till den absoluta toppen bland världens basketspelare – genom tiderna. 2016 avslutade han sin framgångsrika 20-åriga karriär i Los Angeles Lakers och i världens bästa basketliga, NBA.

Han bodde i Newport Beach i Orange County i Kalifornien, tillsammans med sin fru Vanessa och parets fyra döttrar. En av döttrarna, den nu 13-åriga Gianna, dog tillsammans med honom i helikopterkraschen.

Det var 2004 som Kobe Bryant beslutade att ge sitt liv en ny vändning genom att förlita sig på Gud. Året innan häktades han efter anklagelser om våldtäkt. Han nekade till anklagelserna, hävdade att den sexuella relationen var frivillig från bägge parters sida och åtalet lades ner. Men så småningom erkände han att han under processens gång fått förståelse för att kvinnans upplevelse var en annan en hans. Det hela slutade med en förlikning – och Bryant bad kvinnan om förlåtelse.

– Prästen hade sagt till mig: "Låt det vara. Gå vidare. Gud kommer inte att ge dig sådant du inte kan klara av, och allt är i hans händer nu", berättade Bryant i intervjun, vars delar nu återges av Catholic News Agency, CNA.

– Det blev vändpunkten.

Hjälpte barn och ungdomar

Basketlegendaren, som han kallas i medierapporteringen, kanaliserade sin tro till att hjälpa hemlösa i Los Angeles och sämre bemedlade barn till bättre möjligheter i livet. Tillsammans med sin fru skapade han Kobe & Vanessa Bryant Family Foundation (KVBFF) som jobbar för att ge barn extra undervisning, idrottsaktiviteter och liknande.

Han stöttade också My Friend´s Place, en hjälporganisation för unga hemlösa i åldern mellan 12 och 25 år.

Efter att nyheten om Bryants död slog ner i söndags valde många människor att vittna om basketbollsspelarens stora hjärta och Guds tro.

En av dem var Los Angeles ärkebiskop Jose Gomez som twittrade: "Så väldigt sorgligt att höra om Kobe Bryants tragiska död i morse. Jag ber för honom och hans familj. Må han vila i frid."

Fler artiklar för dig