Nyheter

Franklin Grahams besök i Liverpool ställs in

Franklin Graham planerar att besöka en rad brittiska städer senare i år. Men nu står det klart att den amerikanska pastorns möte i Liverpool inte blir av.

Tanken var att Franklin Graham skulle tala i en stor arena i centrala Liverpool den 12 juni. Men enligt Premier Christian News har företrädare för arenan bestämt sig för att stryka bokningen.

I ett officiellt uttalande skriver de att de har blivit uppmärksammade på ett antal uttalanden från Franklin Graham som de anser är oförenliga med deras värderingar.

Kritik från anglikansk biskop

"Mot bakgrund av detta kan vi inte längre hitta en balans mellan yttrandefriheten och den splittrande inverkan som detta evenemang har på vår stad. Vi har informerat arrangörerna av evenemanget att bokningen inte kommer att bekräftas", står det.

Arenaföreträdarna i Liverpool förklarar inte exakt vad det är som Franklin Graham har sagt som har fått dem att ändra sig. Men en namninsamling i protest mot samlingen har pågått i staden och Liverpools anglikanska biskop Paul Bayes har också uttryckt kritik mot Franklin Graham.

Premier Christian News uppger att de utan framgång har sökt Billy Graham Evangelistic Association, som ligger bakom Franklin Grahams turné i Storbritannien, för en kommentar. Än så länge finns det dock inte någon information om det inställda mötet i Liverpool på organisationens webbplats.

Där står det att Franklin Graham ska göra åtta stopp på sin turné – det första i Glasgow den 30 maj och det sista i London den 4 oktober. Men när det gäller mötet i London uppger Premier Christian News att det finns frågetecken.

Protester även på andra håll

Tidigare har det annonserats att mötet skulle äga rum i en av Europas största inomhusarenor. Men nu skriver Billy Graham Evangelistic Association att det inte är bestämt var Graham ska tala.

Och det är tydligt att turnén väcker känslor. För en vecka sedan skrev till exempel Dagen att 22 representanter för olika grenar av hbtq-rörelsen i Sheffield hade skrivit ett brev till Sheffield City Trust som har hyrt ut Sheffield Arena till Franklin Graham. I brevet uppmanades staden att riva upp avtalet och på så sätt stoppa mötet.

Läs mer Protester inför Franklin Grahams besök i Sheffield

---

Franklin Grahams turné i Storbritannien

  • Enligt Billy Graham Evangelistic Association ska Franklin Graham besöka åtta städer: Glasgow (30 maj), Newcastle (3 juni), Sheffield (6 juni), Milton Keynes (10 juni), Liverpool (12 juni), Cardiff (14 juni), Birmingham (17 juni) samt London (4 oktober).

    På webbplatsen står det att alla samlingarna är gratis att besöka och att Planetshakers och Micael W Smith ska medverka.

    I september 2018 besökte Franklin Graham också England. Den gången talade han i Blackpool – och även den gången möttes han av hård kritik.

    Franklin Graham är son till Billy Graham. Men medan hans pappa hyllades av kristna över hela världen har Franklin Graham kritiserats för uttalanden om homosexuella och islam samt stöd för Donald Trump.

---

Fler artiklar för dig