Nyheter

Nu har Kaggeholms folkhögskola flyttat till nya lokalen i Rörstrands slott

På torsdagen 23 januari invigs ”nya” Kaggeholms folkhögskola, i det ombyggda Rörstrands slott vägg i vägg med Filadelfiakyrkan i Stockholm. – Det känns fint att vara på plats, säger skolans biträdande rektor Mats Levander.

1 av 3

Turerna kring Kaggeholm har varit många de senaste åren. Till slut såldes slottet och folkhögskolan på Helgö, där skolan efter beslutet har fortsatt hyrt in sig under ett par terminer, i väntan på att de nya lokalerna skulle bli färdigrenoverade.

Och i förra veckan, när den vårterminen 2020 startade, öppnades portarna till de nya lokalerna.

"Inte bara en kristen folkhögskola"

Och på torsdagskvällen blir det stor invigning, dels en officiell del med särskilt inbjudna gäster, och en annan del då vem som helst kan komma med öppet hus och guidade turer.

– Vi vill inte bara inviga Kaggeholm som en kristen folkhögskola utan också visa på att vi vill vara med och vitalisera kultur- och utbildningsutbudet i Vasastan, den stadsdel där skolan ligger, berättar Mats Levander för Dagen.

Mats Levander, biträdande rektor.

"Platsen betyder mer än man tror"

Det blir tal av bland andra Clas Newman, rektor på Kaggeholms folkhögskola, Sören Eskilsson, vice föreståndare i Filadelfia, och Olle Larsson, ägare av Sisyfosgruppen, det företag som köpte Kaggeholms slott och som också genomfört renoveringen av Rörstrands slott.

– Vi har varit på plats i drygt en vecka och det känns bra att äntligen vara här. Under höstterminen var allmänna linjen lokaliserade i Citykyrkan så det känns gott att vara samlade allihop igen.

– Det är ju också speciellt att byta lokaler efter många år på samma plats. Platsen betyder mer än man kanske tror för den verksamhet man har, säger Mats Levander, som också är lärare på skolans medieutbildning.

– Att just platsen har betydelse märktes vid en redaktionsövning. Tidigare har vi alltid haft Helgö som utgångspunkt. Den här gången utgick vi i stället från Vasastan och Stockholm. Vi tvingas tänka till lite extra vad vi ska göra just här.

Se också TV: Titta in i nya lokalerna: Så ser Kaggeholms folkhögskola ut nu 

###

Folkhögskolans förra lokal på Kaggeholm, Helgö.

Läs också En era över: Lewi Pethrus startade skolan - nu lämnar den Kaggeholm för gott

---

Kaggeholms folkhögskola

  • Har allmän kurs och utbildningar inom media, musik och teologi.

    Har flyttat in i Rörstrands slott som ägs av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och Stiftelsen Pingst­församlingarnas skol- och kursverksamhet, PSK, genom ett gemensamt fastighetsbolag.

    Kaggeholms folkhögskola startades som Rörstrands folkhögskola. Invigningen hölls i Rörstrands slott den 15 september 1942.

    Den 1 februari 1944 – för nästan på dagen 76 år sedan – flyttade Rörstrands folkhögskola till Kaggeholms slott på Helgö och blev då Kaggeholms folkhögskola.

    Är kanske mest känd för sina utbildningar inom media och musik. Flera välkända film- och tv-makare, programledare och artister har fått sin skolning på Kaggeholm.

---

Fler artiklar för dig