Nyheter

Flyktingpastorn Bengt Sjöberg: Fartun är nu utvisad till Grekland

På torsdagen utvisades den svårt sjuka unga kvinnan som Dagen följt under hennes kamp för att få hjälp i Sverige. – Hon hälsar att hon aldrig ska glömma alla som visat henne kärlek, säger pastor Bengt Sjöberg till Dagen.

1 av 2

Klockan 12.30 på torsdagen lyfte planet med den svårt sjuka Fartun Osman Mahamud mot en okänd framtid i Grekland.

Migrationsverkets beslut att inte ge henne asyl i Sverige med hänvisning till att Fartun redan fått asyl i Grekland har stått fast och har nu verkställts. Detta trots att den svårt sjuka kvinnan, både före och efter det grekiska asylbeslutet, fick bo på gatan i Aten och klara sig själv trots svåra funktionsnedsättningar.

– Det har varit jättetufft för henne. Hon grät hela natten före överföringen och mina barn grät när de skulle säga hejdå till henne i morse, säger Yasmin Mahamed Isman som lämnade av Fartun på Arlanda.

Fartun körs i rullstol till avgångsterminalen på Arlanda.

Yasmin, som är känd för Dagens läsare som "Ängeln i Hällefors" (Ängeln i Hällefors), tog hand om Fartun i sitt hem sedan november 2017 och fram till utvisningsdagen.

Läs även Läget för flyktingar i Grekland värre än på mycket länge

Sveriges ansvar har upphört

På Arlanda togs Fartun emot av Migrationsverkets personal och två sjuksköterskor som skulle följa med i planet. Migrationsverket hade lovat att Fartun skulle få ligga ner och få syrgas under resan.

Man har dock påpekat att Sveriges ansvar för kvinnan upphör så fort planet lämnat svenskt luftrum. Detta enligt beslut från Migrationsverket och internationella regler.

– Vi har accepterat överföringen till Grekland och gett upp vidare försök att överklaga, trots att vi inte vet om eller hur hon kommer att bli mottagen i Grekland, säger Bengt Sjöberg.

– Yasmin orkar inte mer. Hon har haft hand om Fartun i två år och tre månader. Det blev ohållbart för henne att sköta om Fartun vid sidan av familj och arbete.

Han berättar att Fartun har varit mycket sjuk den senaste veckan. Hon har haft blod i munnen och hög feber.

– Men i går var det bättre. Vi tror att Gud kan ha något bra i beredskap. När jag var med på Pingst pastorskonferens i Stockholm nyligen träffade jag ett tiotal greker från pingstkyrkor i Grekland och jag berättade om Fartun. Vi får se om jag kan få någon hjälp av dem.

Läs äver Svårt sjuka Fartun nobbas av politiker

"Hon kanske hittar några somalier"

Yasmin Mahamed Isman och Bengt Sjöberg har kämpat för att Fartun ska få garantier från de grekiska myndigheterna om professionellt omhändertagande efter ankomsten till Grekland, men några sådana har inte utfärdats – eller i vart fall inte kommit till deras kännedom.

– Det är tufft. Hoppas hon får rätt hjälp i Grekland. Hon har i alla fall med sig pengar och en telefon. Jag har sagt till henne att hon får ringa polisen om det blir kris, berättar Yasmin.

– Hon får kanske hjälp att hitta några somalier. Som tur är pratar hon både somaliska och arabiska. Jag har sagt att det är bara att ringa mig om man behöver instruktioner för hur hon ska vårdas.

Pengarna och telefonen finns tack vare de gåvor som Bengt Sjöberg fått in till ett hjälpkonto för Fartun. Han tackar alla som skickat pengarna och för uppmuntran och böner.

Trots allt är både han och Yasmin hoppfulla.

– Vi kan inte slå in en dörr som är stängd, säger Yasmin.

– Gud kan ha en bättre väg. Om en dörr stängs kan Gud öppna en annan dörr.

Läs här Fartun våldtogs och skadades för livet - får inte stanna i Sverige

---

Bakgrund

  • Den nu 23 år gamla Fartun var 12 år gammal när hon utsattes för gruppvåldtäkt, tortyr och mordförsök i sin hemby i Somalia. Våldtäkten orsakade bestående skador, bland annat är Fartun delvis förlamad i ett ben.
  • För att gärningsmännen inte skulle döda henne och hela hennes familj skickades hon med smuggelbåt till Grekland, dit hon kom hösten 2016. Där fick hon uppehållstillstånd men tvingades leva som hemlös och ådrog sig TBC.
  • Under vistelsen i Sverige har Fartuns vård bekostats huvudsakligen av Yasmin och gåvor från privatpersoner. Gåvorna har förvaltats av Bengt Sjöberg och Pingstförsamlingen Filipstad–Hällefors.
  • Dagen beskrev Fartuns öde i reportaget "Fartun och Ängeln i Hällefors" med publiceringsdatum 22 mars 2019.

---

Fler artiklar för dig