Nyheter

Svenska gator och torg som fått namn av kristna profiler

Lewi Pethrus blev i närtid hedrad med "Lewi Pethrus gränd" bakom Filadelfiakyrkan i Vasastan i Stockholm men det finns gott om andra geografiska platser runt om i Sverige som namn fått namn från kristna profiler. Här listar Dagen några av dem.

Fredrik August Boltzius

Fredrik August Boltzius.

Fredrik August Boltzius blev riksbekant i slutet på 1800-talet som en något säregen men framgångsrik helbrägdagörare. Boltzius är född i Grava i Värmland och efter en tid i Stockholm, där han tog emot bland andra drottning Sofia, flyttades hans verksamhet till Skåre i Värmland där han köpte en stuga. Stugan är i dag ett museum där mängder med käppar, lösproteser och glasögon som tillhört personer som sagt sig bli helade efter ett besök hos Boltzius.

Boltziusvägen passerar stugan i värmländska Skåre.

Läs också Vem var Boltzius?

Lina Sandell

Lina Sandell.

Prästdottern Lina Sandell är en av Sveriges mest omtyckta psalmförfattare. Hon föddes 1832 i Fröderyd utanför Vetlanda och kom till Stockholm efter att ha gift sig med riksdagsledamoten Oscar Berg. Under sitt liv skrev hon över 1 700 dikter, bland dem är Tryggare kan ingen vara och Blott en dag bland de mest kända. Sandell skrev också många väckelsesånger.

I Stockholm finns "Lina Sandells plan" i Fruängen och i Gottsunda i Uppsala finns "Lina Sandells park".

Läs också Lina Sandell - en av Sveriges mest älskade psalmdiktare

Paul Peter Waldenström

Paul Peter Waldenström.

Paul Peter Waldenström är prästen som tog vägen via den nyevangeliska riktningen I EFS och tillsammans med E J Ekman grundade Svenska missionsförbundet och blev dess främsta ledare.

Utanför Betlehemskyrkan i Gävle återfinns "Waldenströms plan" som fått namn efter Missionsrörelsens grundare Paul Peter Waldenström.

Sven Lidman

Sven Lidman.

Sven Lidman var poeten som fick läsarnas kinder att blossa men som till slut blev frälst och anslöt sig till Lewi Pethrus och Pingströrelsen och blev en mycket omtyckt predikant. Han räknades under många år på 1900-talet som en av de främsta svenska författarna och Svenska Akademin lät prägla en speciell jubileumsmedalj till 100-årsminnet av Lidmans födelse.

"Lidmans allé" återfinns i Upplands-Väsby och sträcker sig från Herrgårdsvägen till Stora Vilunda Gård.

Läs också Vem var Sven Lidman?

Lars Levi Laestadius

Lars Lewi Laestadius, litografi av Émile Lassalle utifrån Charles Girauds kolteckning 1839.

Lars Levi Laestadius är prästen som blev ledare för den inomkyrkliga väckelsen i Norrbotten på mitten av 1800-talet. En väckelse som mer i stor utsträckning blev beroende av lekmannapredikanter, något som vid den tiden var en ovanlig syn i statskyrkan. Predikanterna var dock enligt konventikelplakatet förpliktigade att läsa upp Laestadius predikningar, då predikan enligt lag ska skrivas av en präst. Lars Levi föddes i Arjeplog år 1800 och dog i Pajala 1861. Han är ihågkommen med bland annat Laestadiusvägen i Gällivare, Laestadiigatan i Kiruna, Laestadius väg i Haparanda och Laestadiusvägen i Pajala.

Carl Olof Rosenius

Carl Olof Rosenius.

Rosenius föddes i Nysätra i Västerbotten mellan Bygdeå och Skellefteå. Trots att han räknas som en av 1800-talsväckelsens främsta ledare blev Rosenius aldrig präst. Han studerade teologi i Uppsala men avbröt studierna på grund av sviktande hälsa och ekonomi. Han var dock en av sin tids mest lästa religiösa författare och hade en stor roll i bildandet av inomkyrkliga Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS).

I Sävar, norr om Umeå återfinns Rosenius väg och längre norrut, utanför Piteå finns Roseniusvägen och Roseniusparken i Rosvik.

Läs också Rosenius – den varma predikanten

Nathan Söderblom

Nathan Söderblom.

Den färgstarke ärkebiskopen Nathan Söderblom satte under sin ämbetstid kristen enhet på kartan som aldrig förr. Han är även är världsberömd för sitt fredsarbete, för vilket han 1930 fick Nobels fredspris.

I Uppsala utanför domkyrkan återfinns "Nathan Söderbloms plan".

Olaus Petri

Olaus Petri står staty utanför Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm.

Den svenske 1500-talsreformatorn finns, som egentligen hette Olaus Pettersson, har även han fått göra avtryck i den svenska geografin. Olaus Petri utbildades vid Wittenberguniversitet där Martin Luther imponerade stort på den unge Olaus, som fick bli den drivande kraften när Gustaf Wasa bestämde att Sverige skulle överge katolicismen.

I Stockholm på Gärdet återfinns Olaus Petri-gatan och i hemstaden Örebro finns sedan 1856 Olaigatan i centrala delarna av staden.

Läs också Olaus Petri la grunden för världens mest sålda bokverk

Ansgar

En konstnärs skildring av Nordenmissionären Ansgar.

Den tyske biskopen och missionären som på 800-talet fick nöd för det mörka landet i norr finns representerade i gatunamn på flera platser i Sverige, från Limhamn i Skåne till uppländska Hallstavik.

Läs också Ansgar kanske var karismatiker

Birgitta Birgersdotter

VADSTENA 030521 
Skulptur från 1392 föreställande Heliga Birgitta i Klosterkyrkan i Vadstena inför Birgittas 700 årsjubileum i Vadstena. 
Foto: Henrik Montgomery  Kod: 1066 
COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Föddes i Uppland 1303 och är i dag mer känd som Heliga Birgitta: predikanten, författaren, teologen och klostergrundaren. Hon är ett av Europas sex skyddshelgon enligt katolska kyrkan. Enligt traditionen hade Birgitta många syner, även redan som barn. Vid ett tillfälle såg hon Jungfru Maria som satte en krona på Birgittas huvud.

Det finns många vägar och gator runt om i Sverige som fått sitt namn efter Heliga Birgitta. Mest passande att nämna är kanske "Birgittas väg" i Vadstena, där också Vadstena kloster återfinns, som präglats starkt av Birgittas ordensregler.

Läs också Här är alla våra svenska helgon

Dag Hammarskjöld

Stockholm 1953-04-01
FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld
Foto: Pica / TT / kod 20360

En av de svenskar som gjort störst avtryck internationellt är diplomaten Dag Hammarskjöld. Efter en karriär i Sverige som nationalekonom där han bland annat var riksbanksfullmäktiges ordförande och internationella uppdrag i olika ekonomiska förhandlingar blev Hammarskjöld 1953 FN:s tredje generalsekreterare. Dag Hammarskjöld hade ett stort intresse för andliga frågor och diskuterade gärna teologi. Som generalsekreterare lät han inrätta ett meditationsrum i FN-skrapan i New York.

I Uppsala återfinns den hela sju kilometer långa Dag Hammarskjölds väg och i Stockholm bär den sista biten av Strandvägen genom Diplomatstaden på Östermalm samma namn. Sedan 2015 pryder Hammarskjöld även den svenska 1 000-kronorssedeln.

Läs också Tecknar Hammarskjölds liv utan att fastna i hans död

Fler artiklar för dig