Nyheter

Medier frias efter rapportering om Adaktusson

Det finns inga skäl att klandra Dagens nyheter och Aftonbladet för rapporteringen om Lars Adaktusson och abortfrågan.

Det skriver Allmänhetens medieombudsman (MO) i två beslut gällande nämnda tidningars rapportering om hur Lars Adaktusson (KD) röstat i EU-parlamentet i frågor som rörde abort.

Adaktusson anmälde i våras sju artiklar i Aftonbladet och en artikel i Dagens nyheter. Han hävdade att de gav en felaktig och vilseledande bild av hans förehavanden, kränkte honom och åsamkade honom en allvarlig skada.

Läs här Lars Adaktusson anmäler medier för abortrapportering

En av de anmälda artiklarna var en ledartext av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i vilket denne skrev bland annat att Adaktusson "frekvent röstat emot kvinnors aborträtt – både i Europa och globalt".

Betydande frihet

Bakgrunden var DN:s avslöjande om att Lars Adaktusson under sina fyra år som EU-parlamentariker röstat emot abort vid i 22 av 28 omröstningar. Efter avslöjande lämnade Adaktusson KD:s partistyrelse och sin roll som vice partiledare.

Adaktussons båda anmälningar avstyrks nu av MO. I faller Aftonbladet skriver MO Ola Sigvardsson:

"Mot bakgrund av att tidningen har en betydande frihet att tolka hans agerande som EU-parlamentariker och att Lars Adaktusson fått komma till tals och förklara varför han röstat som han gjort, finns det inte grund för medieetiskt klander av Aftonbladet."

I fallet Dagens nyheter skriver MO att det medieetiska utrymmet som tidningen skapat genom sin nyhetsrapportering i frågan är tillräckligt stort för att ge fog för de påståenden som görs i den anmälda ledartexten.

"När det gäller bemötandefrågan har Lars Adaktusson givits rimliga möjligheter att komma till tals. I den mån han valt att yttra sig, via mejl, har hans ståndpunkter redovisats. (...) Mot den här bakgrunden finns det inte skäl att kritisera Dagens Nyheter för brott mot god publicistisk sed."

Läs också Klart: KD-ledningen visste inte hur Adaktusson röstade

Fler artiklar för dig