Nyheter

Bengt Ådahl: "Jag tycker inte att kvinnor ska vara präster"

Missionsprovinsens biskop Bengt Ådahl säger till Dagen att det är viktigare att vara trogen Guds ord än att anpassa sig till samtiden. Nyligen blev han avkragad, men vill trots det vara trogen Svenska kyrkan. – Jag tror att vi har en väldigt viktig uppgift.

1 av 3

Efter 43 år som präst i Svenska kyrkan, varav 32 år som kyrkoherde, fick han till slut en rejäl uppläxning. Efter att Bengt Ådahl i april förra året lät viga sig till biskop i Missionsprovinsen påbörjades ärendet som slutade med en avkragning.

Först via domkapitlet i Göteborg och strax innan jul bekräftades det slutgiltigt av Överklagandenämnden, kyrkans högsta juridiska instans.

– Jag kan bara beklaga att de gör så här, att de inte lyssnade på synpunkterna som vi förde fram, säger Bengt Ådahl när Dagen når honom.

Han vill också beklaga sig över att kyrkans ledning är dålig på att bemöta minoritetsgrupper i de egna leden, där Missionsprovinsen pekas ett exempel.

Bildades 2003 i protest

Missionsprovinsen bildades 2003 i protest mot att Svenska kyrkan inte längre tillät kvinnoprästmotståndare att bli präster.

– Det är märkligt, vi ska ha högt i tak och ett brett spektrum för åsikter. Men en åsikt får inte finnas, den som Missionsprovinsen står för, säger Bengt Ådahl.

– Svenska kyrkan kan tänja gränserna åt alla håll men verkar ha störst problem med dem som tror på Jesus och ser Bibeln som Guds ord. Det borde tvärtom vara dem som kyrkan ska värna.

Är fortfarande präst

Bengt Ådahl vill också förtydliga att även om han blivit avkragad så är han fortfarande präst, skillnaden är att han inte längre kan utöva sitt ämbete som representant för Svenska kyrkan.

– Men nu har jag fått en fantastisk roll i Missionsprovinsen och går med frimodighet in i det. Jag saknar inte arbetsuppgifter utan håller i gudstjänster varje söndag.

Att han blivit utkastad som präst i den kyrka han säger sig betjäna är så klart något som tynger honom rent personligen.

– Jag beklagar att Svenska kyrkan gör så här men jag är inte bitter. Allt det fina jag har haft genom åren kan ingen ta ifrån mig, alla fina möten med människor, alla sammanhang jag varit verksam i. Men Svenska kyrkans ledning är så oerhört trångsynt och tittar bara med ett öga, det är beklagligt.

Hur ser du på Missionsprovinsens framtid?

– Jag tror att vi har en väldigt viktig uppgift och hoppas att fler ska upptäcka det. Vi vill vara trogna mot Jesus Kristus, mot hans ord. Vi vill vara trogna mot kyrkan och vår lutherska bekännelse.

Består av 16 koinonior

I dag sker verksamheten i liten skala. Bengt Ådahl säger att det inte finns något medlemsregister, hans företrädare har tidigare sagt att det rör sig om drygt tusen personer. Rörelsen består av 16 koinonior, som de kallar sina församlingsgemenskaper, spridda runtom i landet. Sverige ses som ett stift.

– Där är jag biskop, förklarar Bengt Ådahl.

Enligt Överklagandenämnden är Missionsprovinsen inte en del av Svenska kyrkan. Är du bekväm med det?

– Nej, det är fel. Vi har inte utträtt ur Svenska kyrkan utan vi är en del av kyrkan, vi förvaltar kyrkans arv av klassisk kristendom, säger Bengt Ådahl.

– Sedan finns det en diskussion i våra egna led där vissa vill ha tätare kontakter med Svenska kyrkan, andra vill kapa banden.

Men varför vill ni inte bilda ett eget samfund?

– Man bildar inte ett eget samfund för att det är kul, vi vill inte splittra kyrkan, den kristna enheten är jätteviktig. Håller man sig till Kristus splittrar man aldrig och vi vill hålla oss till Kristus, säger Bengt Ådahl och tillägger.

– Det är inte vi som splittrar, utan de som menar att vi inte håller oss till Kristus.

I dag finns många prästvigda kvinnor i Svenska kyrkan, vad är ditt budskap till dem?

– Mitt budskap till dem är att hålla sig till Kristus och bibelordet och vara trogna mot det. Sedan får de se ..., svarar Bengt Ådahl och lägger snart till:

– Det finns de som kommit fram till att de inte längre ska vara präster.

Du tycker inte att kvinnor ska vara präster?

– Jag tycker inte det, det stämmer inte med vad Guds ord lär. Då väljer jag att följa det även om vissa tycker att det är helt åt skogen. Det är bättre att ha människor mot mig än att ha Gud mot mig.

Har olika uppgifter

Bengt Ådahl lägger till att alla människor självklart har samma värde oavsett kön, men Gud har tänkt att olika människor har olika uppgifter.

– I gudstjänsten har Gud tänkt att män har kallats till apostlar och till att förkunna Guds ord. Många säger att det där bryr vi oss inte om i dag, men Herren har sagt det i sitt Ord och då följer vi det. Det här är inget konservativt påhitt utan det handlar om att vara trogen bibeltexterna.

Många blir provocerade av din hållning?

– Det är klart att människor kan bli provocerade, men det viktiga är att hålla fast vid sanningen. Jag kan göra en provocerande jämförelse, säger Bengt Ådahl.

Sedan backar han bandet till Nazityskland och hur en gren av kyrkan slöt upp bakom makten. Samtidigt sa en annan gren av kyrkan ifrån, att det inte fanns någon grogrund för antisemitism i Bibeln, inte minst då Jesus och alla apostlar var judar.

– De blev väldigt hårt åtgångna och upplevdes som provocerande för att de var emot nazismen.

Läs också Bakgrund: Vad är Missionsprovinsen i Sverige?
 

Anpassa inte budskapet

Men i historiens ljus är det den grenen av kyrkan som folk lyfter fram i dag, de som inte anpassade sitt budskap.

Bengt Ådahl vill inte på något sätt jämföra nazismens historiska illdåd med hur situationen ser ut i dag utan vill med sin liknelse bara säga att kyrkan inte ska anpassa sig till tidsandan.

– Då finns det en risk att vi tappar troheten med bibelordet och den risken är påfallande i Sverige, säger han.

– Kyrkans uppgift är inte att vara en spegelbild av samhället, som säger samma saker fast med lite frommare ord. Det är livsfarligt att anpassa kyrkans budskap efter något som inte harmonierar med Bibeln självt.

Så Svenska kyrkan har anpassat sig för mycket?

– Ja, alldeles för mycket. Dessutom är kyrkan hård mot dem som inte vill vara med i den anpassningen.

Missionsprovinsen blir då en sten i skon som ska påminna om vad kyrkan lär.

– Kyrkan försöker få ut den där stenen, men envist hänger jag kvar i skon, säger Bengt Ådahl.

Läs också "Vi kan inte ha präster som öppet motarbetar kvinnliga präster" 

Fler artiklar för dig