Nyheter

Ulriksbergskyrkans app för utsatta området Araby får miljonstöd

Ulriksbergskyrkans sociala projekt i det utsatta området Araby får miljonstöd från Allmänna arvsfonden. Pengarna går till ytterligare anställningar och utveckling av mobilappen, som är navet i projektet.

1 av 2

För drygt ett år sedan skrev Dagen om Växjökyrkans kreativa satsning för att hjälpa ungdomar i området Araby. Ungdomarna tjänar poäng i en mobilapp genom att exempelvis delta i föreläsningar och läxhjälp. Dessa kan sedan användas till aktiviteter som bio, skidresa, övningskörningstimmar eller truckkörkortsutbildning.

Stort stöd

I våras fick projektet beviljat stöd från Allmänna arvsfonden på drygt 1,1 miljoner, med löfte om ytterligare cirka 2,5 miljoner de kommande två åren. Nyligen fick de dessutom ytterligare 210 000 kronor beviljat.

Vad ska pengarna användas till?

– Dels är det två heltidstjänster, jag och en kille som heter Ali som är uppvuxen i Araby. Sedan gör vi om appen, så i år går mycket av pengarna till att programmera och designa den. Av de medel som återstår går största delen till aktiviteterna och föreläsningarna, säger Jonathan Ekros som är anställd av Ulriksbergskyrkan och huvudansvarig för projektet som kallas Neighbourhood.

Projektet blev vändpunkt för ung kille

Han berättar att satsningen har gett goda resultat under året som gått. Som exempel lyfter han fram en ungdom som kämpade med dåliga skolresultat innan han kom i kontakt Neighbourhood. Projektets läxhjälp blev en vändpunkt och mycket pekar nu på att han går ut gymnasiet med fullständiga betyg.

– När jag satt ner med honom för ett par veckor sedan berättade han att han inte längre går till läxhjälpen för poängens skull. Han sa att han inte upplevt en sådan kärlek tidigare och inte haft vuxna vänner som han fått genom Neighbourhood.

Projektet drivs i samarbete med Erikshjälpen och Coompanion, som verkar för kooperativa företagslösningar. Neighbourhood har också god kontakt med Växjö kommun som varit med och finansierat satsningen.

Målet: Ge ungdomar självkänsla

Jonathan Ekros förklarar att huvudsyftet med projektet är att ge ungdomarna självkänsla och få dem att växa. Många av församlingens medlemmar är engagerade genom att exempelvis hjälpa till med övningskörning, läxhjälp eller sitta med i styrgruppen. När det var dags för skidresa samlade församlingen in pengar för att kunna köpa kläder och tillbehör till ungdomarna i projektet.

– När jag anställdes i församlingen 2015 var det för att församlingen hade en längtan att göra något för vår stad och särskilt för ungdomarna i Araby. Jag brinner mycket för ungdomar som står utanför kyrkan och var intresserad av att axla den uppgiften.

Läs också Kyrka satsar mot utanförskap i utsatta området Araby - med en app

Fler artiklar för dig