Nyheter

Avkragningen av Missionsprovinsens biskop Bengt Ådahl står fast

Det var korrekt att avkraga Bengt Ådahl efter att han vigts till biskop i Missionsprovinsen. Det har nu Överklagandenämnden slagit fast.

Genom att låta sig vigas i Missionsprovinsen, "i konflikt med Svenska kyrkans ordning", konstaterar Överklagandenämnden enligt Kyrkan tidning att Bengt Ådahl har brutit mot vigningslöftet att "följa vår kyrkas ordning".

Hösten 2018, efter att Bengt Ådahl valts till biskop i Missionsprovinsen, inledde domkapitlet i Göteborgs stift ett tillsynsärende.

Utanför Svenska kyrkan

Våren 2019 ägde biskopsvigningen rum och knappt två månader senare beslutade domkapitlet att obehörighetsförklara Bengt Ådahl. Därmed förlorade han rätten att utöva prästämbetet i Svenska kyrkan.

Beslutet överklagades, men nu har alltså domkapitlet i Göteborgs stift fått rätt.

Läs mer Biskop Bengt Ådahl i Missionsprovinsen avkragas – prästvigdes i fel samfund

I motsats till de som är aktiva inom Missionsprovinsen, som brukar hävda att Missionsprovinsen är en del av Svenska kyrkan, konstaterar Överklagandenämnden att Missionsprovinsen är en kyrkogemenskap utanför Svenska kyrkan.

"Den jämförelse som Bengt Ådahl gör med Svenska Frimurareorden är inte relevant, skriver Överklagandenämnden enligt Kyrkans tidning i sitt beslut.

"Även om orden har en kristen grundsyn är det inte fråga om en kyrklig förening. Till skillnad från Missionsprovinsen är orden inte en egen kyrkobildning", står det vidare.

Läs mer Kvinnoprästmotståndare fick tillbaka kragen – nu utreds kyrkoordningen

I en kommentar till Dagen säger Bengt Ådahls juridiska ombud Andreas Stenkar Karlgren att beslutet var väntat, men beklagansvärt.

"Saknar stöd i legalitetsprincipen"

Han hänvisar till ett beslut från 2005 då Överklagandenämnden avslog ett överklagande på beslutet att avkraga Missionsprovinsens dåvarande biskop Arne Olsson.

"Överklagandenämnden har upprätthållit ett prejudikat som saknar stöd i legalitetsprincipen och därmed måste ifrågasättas ur ett kyrkorättsligt perspektiv", skriver Andreas Stenkar Karlgren.

Och fortsätter:

"Det som behövs nu är den kyrkopolitiska viljan att komma tillrätta med en ekumenisk situation som saknar motstycke för Svenska kyrkans del. Det finns bara ett enda sammanhang som behandlas på detta sätt av Svenska kyrkan och det är Missionsprovinsen. Ska Svenska kyrkan med trovärdighet kunna vara en ekumenisk brobyggare så får man visa att det också gäller den egna minoriteten."

Läs mer Detta är Missionsprovinsen i Sverige

Fler artiklar för dig