Nyheter

Knutby Filadelfia 1921-2020: Detta har hänt

De omtalade händelserna i Knutby Filadelfia sträcker sig över flera decennier. Så här startade – och avslutades Knutbyförsamlingens historia.

1 av 6
1921

Pingstförsamlingen Knutby Filadelfia grundas. Orten ligger i Uppland, några mil utanför Uppsala.

Åsa Waldau och Helge Fossmo anländer till Knutby Filadelfia

1993

Åsa Waldau flyttar till Knutby och börjar sin anställning i församlingen.

1997

Helge Fossmo flyttar med sin familj till Knutby, och börjar arbeta som pastor i församlingen. Senare blir han föreståndare (2002-2004).

Församlingen startar upp och driver en träningsskola, vilken kan liknas vid en bibelskola, som hålls tre gånger per år. En av deltagarna i träningsskolan är Sara Svensson, som senare blir medlem i församlingen - och paret Fossmos barnflicka. Församlingen växer.

Pastorsbostaden i Knutby.
18 december 1999

Helge Fossmos fru, 27-åriga Heléne Fossmo, hittas död i hemma i sitt badkar i pastorsvillan i Knutby. Hon hade toxisk koncentration av smärtstillande läkemedel i blodet, och en skallskada. En förundersökning inleddes men polisen bedömde att det som inträffat varit en olycka och att det var troligt att Heléne ramlat i badkaret och därefter avlidit.

25 november 2000

Ett år efter Helénes död gifter sig pastorn Helge Fossmo om sig med församlingsmedlemmen Alexandra, lillasyster till pastorn Åsa Waldau.

Åsa Waldau har i detta skede en stark särställning i församlingen, efter att hon bland annat spridit en villolära i en liten, men växande grupp inom församlingen där hon utnämnt sig själv till Jesus blivande fru, Kristi brud. Enligt läran skulle hon och Jesus gifta sig i himlen efter Åsas död. Hon ska även ha burit en förlovningsring inför sitt äktenskap med Jesus.

Åsa Waldau, (bild från 2009).

Mord och mordförsök i Knutby Filadelfia

8 november 2003

Helge Fossmos barnflicka Sara Svensson attackerar pastorn Helge Fossmos sovande hustru Alexandra med en hammare. Barnflickan slår flera slag mot Alexandras huvud, men pastorsfrun vaknar och lyckas avvärja attacken. Det upprättas ingen polisanmälan, men barnflickan tvingas flytta från Knutby.

10 januari 2004

Två månader efter mordförsöket på Alexandra hittas hon nu skjuten till döds i pastorsvillan. Samma natt blir församlingsmedlemmen Daniel Linde svårt skottskadad i huvudet i sin villa i Knutby, bara en liten bit från Fossmos bostad. Daniel Linde överlever attacken.

11 januari 2004

Dagen efter mordet på Alexandra och mordförsöket på Daniel Linde grips Helge Fossmos barnflicka Sara Svensson i sitt nya hem i Vaggeryd. Hon förs till kriminalpolisen i Uppsala. Sent på kvällen erkänner hon brotten i förhör, såväl mord som mordförsök. Barnflickan säger att hon utfört gärningarna helt på egen hand.

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse efter dåden i Knutby.
28 januari 2004

Helge Fossmo grips, misstänkt för medhjälp till mord på sin hustru Alexandra. Polisen har bedrivit en intensiv spaning mot honom, bland annat med hjälp av telefonavlyssning. Det har då framkommit att Helge Fossmo haft en sexuell relation med Sara Svensson, men även med frun till den skottskadade grannen Daniel Linde.

Lindes fru grips då också, misstänkt för anstiftan till mord. I sms skrivna till Sara från ett okänt nummer har Helge förmått Sara att begå morden genom att låtsas att sms:en kommer från Gud själv. Under lång tid har de två via sms och telefonsamtal pratat om att Sara behöver begå morden på Daniel Linde och Alexandra Fossmo för att få nåd från Gud.

Åklagaren beslutar att återuppta utredningen av Fossmos första fru Heléne som hittades död 1999.

30 januari 2004

Helge Fossmo häktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordet på Alexandra Fossmo och medhjälp till mordförsöket på Daniel Linde.

11 februari 2004

Daniel Lindes fru försätts på fri fot. Alla brottsmisstankar mot henne avskrivs. När hon erkänner för församlingen att hon haft ett sexuellt förhållande med Helge Fossmo tar utredningen dock en ny vändning.

Samma dag uppsöker flera församlingsmedlemmar självmant polisen för att lämna nya uppgifter om Helge Fossmos agerande i samband med mordet på Alexandra. Församlingen, som fram till denna punkt försvarat Fossmo och bland annat sagt i medier att han fortfarande har kvar jobbet som föreståndare i församlingen, tar nu helt avstånd från honom.

I polisens många förhör med församlingsmedlemmar framkommer i mordutredningens skugga för första gången i offentligheten att det finns en Kristi brud-lära i församlingen. När Åsa Waldau förhörs av polis om uppgiften säger hon att Helge Fossmo var den som planterade idén. "Han matade fram ett upphöjande av mig som person" skrev Dagen i en artikel från 3 juni 2004.

Pingströrelsen kritiserar församlingens teologiska irrlära och utreder om Knutby Filadelfia kan fortsätta vara medlemmar i Pingströrelsen.

28 mars 2004

Helge Fossmo avsätts officiellt från sin tjänst som före­ståndare för Filadelfiaförsamlingen i Knutby vid församlingens årsmöte. Till ny föreståndare väljs Kim Wincent.

Knutby Filadelfia är inte längre än pingstförsamling

22 april 2004

Pingstförsamlingarnas vigselnämnd beslutar att frånta Filadelfiaförsamlingen i Knutby vigselrätten sedan församlingen vägrat ställa upp på nämndens villkor. Ett av kraven var att få träffa Åsa Waldau, som i församlingens inre krets nu kallas Kristi Brud. Talesmannen för Pingst FFS och tillika vigselnämndens ordförande, Sten-Gunnar Hedin, säger i ett uttalande till Dagen att Knutbyförsamlingen inte längre kan betraktas som en pingstförsamling.

12 maj 2004

Helge Fossmo åtalas för mordet på sin första hustru Heléne, anstiftan till mordförsök och anstiftan till mord på sin andra hustru Alexandra, samt anstiftan till mordförsöket på Daniel Linde.

18 maj 2004

Rättegången mot Helge Fossmo och Sara Svensson inleds vid Uppsala tingsrätt. Fossmo nekar till anklagelsen om mord på sin första hustru Heléne. Dessutom nekar han till all annan inblandning i mordet på Alexandra och mordförsöket på Daniel Linde.

Åklagarna hävdar att han har varit lika delaktig som barnflickan. Båda bör dömas till livstids fängelse, menar åklagarna.

Helge Fossmo döms till livstids fängelse

30 juli 2004

Tingsrätten kommer med sin dom i Knutbyfallet. Sara Svensson döms för mord och mordförsök till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Helge Fossmo döms till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. Däremot frikänns han från misstanken om mord på sin första hustru Heléne.

12 november 2004

Efter överklagan fastställer Svea hovrätt tingsrättens domar.

2009

Filmen ”Vägen hem” sänds i TV4, filmen består av en del av autentiska ljudupptagningar av församlingens predikningar, vilka kritiseras och ifrågasätts från församlingens håll.

December 2011

Barnflickan släpps fri efter att ha avtjänat sitt straff.

2013

Dagen publicerar fem reportage, det första med rubriken “Kristi brud-läran lever fortfarande kvar i Knutby”, baserat på vittnesmål från medlemmar och anhöriga. Knutbyledningen dementerar kraftfullt uppgifterna om att en Kristi brud-lära existerar. “Det är en 2004-grej att tala om oss som en sekt”, sa föreståndaren Peter Gembäck till Dagen då.

2014

Församlingen består av drygt 80 medlemmar.

Anklagelser om sexuella övergrepp och misshandel

2016

Berättelser om grovt maktmissbruk genom Åsa Waldau rullas upp. Enligt uppgifter från flera tidigare församlingsmedlemmar har Åsa Waldau grovt utnyttjat sin ställning som ledare, haft sexuella relationer med flera församlingsmedlemmar, samt misshandlat, och utövat utpressning och hot mot dem.

Oktober 2016

Pastorn Urban Fält anklagas för att ha utnyttjat sin ställning i själavårdssamtal då han utnyttjat kvinnliga församlingsmedlemmar sexuellt. Han lämnar då Knutby Filadelfia och flyttar från orten.

Kort därefter flyttar Åsa Waldau från Knutby.

Knutbypastorn Peter Gembäck medger nu för första gången i medier att det funnits en osund kultur kring Åsa Waldau. ”Vi lämnar helt den där omdiskuterade Kristi brud-teologin”, säger han nu.

Många medlemmar lämnar församlingen de kommande månaderna.

På tisdagskvällen handlar SVT:s ”Uppdrag granskning” om Knutby. I programmet har de pratat med flera tidigare medlemmar, däribland pastorerna Åsa Waldau och Peter Gembäck.
30 mars 2017

Den sista anställda pastorn Peter Gembäck meddelar att han slutar sin tjänst i Knutby Filadelfia. Då återstår 20 personer som firar gudstjänst i församlingen.

1 juni 2017

Magnus Jonegård och Sune Nordin från Korskyrkan i Uppsala anlitas av Knutby Filadelfia för att leda en förändringsprocess i församlingen. Det handlar bland annat om att predika "en sund kristen tro."

16 november 2017

För att hjälpa de kvarvarande medlemmarna bearbeta tunga händelser går församlingen in med sina egna pengar för att betala psykologhjälp för de medlemmar som vill vara kvar.

Sune Nordin säger i Dagen att de dittills bekostat terapisamtal för 165 000 kronor.

26 januari 2018

Uppdrag granskning i SVT sänder ett reportage om Knutby. Peter Gembäck erkänner där att han tidigare ljugit om tillståndet i församlingen. Åsa Waldau konfronteras med uppgifter om misshandel av medlemmar, men nekar till brott.

I programmet berättar flera före detta medlemmar anonymt om många år av ett inarbetat mönster av misshandel, mobbning, rädslan att “vara fel” i Åsas ögon och därmed bli utfryst i hela församlingen, tvång att leva åtskild från sin familj, outtalade krav på att ge gåvor till Åsa Waldau i form av pengar och smycken, och vittnesmål om sexuella övergrepp som begåtts av en ledande pastor. “Jag har varit pressad. Jag bekräftar att det blev missförhållanden, men vi trodde det var för allas bästa”, säger Åsa i programmet när Uppdrag granskning konfronterar henne med uppgifterna.

Knutby Filadelfia läggs ner och flera ledare åtalas

21 maj 2018

Knutby Filadelfia meddelar att de officiellt lägger ner församlingen.

15 maj 2019

Tre tidigare ledare i församlingen åtalas för brott. En av de åtalade ledarna är Åsa Waldau, som åtalas för misshandel på 15 punkter mot totalt sex tidigare församlingsmedlemmar. Enligt åtalet ska hon bland annat ha bitit en medlem i ansiktet, stampat och hoppat på en medlem som legat ner, slagit flera medlemmar i ansiktet och huggit med en gaffel mot en medlem.

1 oktober 2019

Förre Knutbypastorn Emma Gembäck och psykoterapeuten Rigmor Robért startar Sektpodden. En stor del av podcasten bygger på Emmas Gembäcks upplevelser av hennes nästan 30 år som medlem inom församlingen. Hon beskriver grovt maktmissbruk och en destruktiv församlingsmiljö med tydlig hierarki, utfrysning och kränkningar.

14 januari 2020

Rättegången mot tre tidigare ledare i Knutby Filadelfia inleds i Uppsala tingsrätt. Förhandlingarna sker bakom stängda dörrar.

13 mars 2020

Uppsala tingsrätt dömer tre tidigare ledare i Knutby Filadelfia för olika brott. En av dessa, Åsa Waldau, får samhällstjänst i 120 timmar för åtta fall av misshandel.

Fler artiklar för dig