Nyheter

United Malmö vill gå vidare efter turbulent tid

Efter ett omskakande år vill United Malmö lägga det som varit bakom sig och blicka framåt. – Vi har gjort upp med vår historia och nu är Gud i fokus, säger Helen Stedt, styrelseordförande i United till Dagen.

I slutet av januari kommer Magnus och Gunilla Persson att avtackas för sina 20 år i församlingen.

– Vi påbörjar nu en ny era i Uniteds historia och vill i samband med detta tacka Magnus och Gunilla för allt gott de bidragit med de tjugo år de varit verksamma i församlingen, säger Helen Stedt i ett pressmeddelande.

Beskrev missförhållanden

När församlingens styrelse under våren 2019 meddelade församlingsmedlemmarna om att Magnus Persson avslutar sin tjänst lyfte de som bakgrund fram en osund ledarskapskultur med bristande herdeskap och beteenden som sårat medlemmar.

Hur tänker ni kring bristerna i ledarskapet i förhållande till det ni vill lyfta fram under avtackningen?

– Det har fokuserats mycket på det som inte varit bra och den dagen vill vi fokusera på det som varit gott. Allt ska inte svartmålas och det finns delar av ledarskapet som varit av stort värde, säger Helen Stedt.

Hur är relationen mellan församlingen och Magnus Persson i dag?

– Vi har en god relation, han är medlem i vår församling och det är inget som är olöst. Vi önskar familjen Persson all Guds välsignelse i deras fortsatta uppdrag i Guds rike.

Förnekar inte det som varit

Samtidigt är Helen Stedt noga med att inte sopa det som varit under mattan.

– När man ska gå vidare är det viktigt att inte förneka det som varit. När du går framåt ska du ha gjort upp med din broder, men det raderar ju inte de känslor som kan finnas kvar.

Läs även Magnus Persson lämnar United Malmö – "Osund ledarskapskultur"
 

I pressmeddelandet beskrivs det senaste året som en turbulent och krävande tid.

– Vi har gjort upp med vår historia och gjort en teologisk resa. Man är naiv om man tror att det är en enkel resa för alla. Mer specifikt än så vill jag inte gå in på det, säger Helen Stedt.

Söker präst

Under nästa år kommer församlingen att fira sina gudstjänster i Tyska kyrkan i Malmö. Under året kommer bland annat Peter Halldorf, Hans Weichbrodt och Kerstin Oderhem att besöka församlingen. Under året hoppas församlingen också kunna anställa en präst.

Läs även Magnus Persson blir präst i Hammarbykyrkan i Stockholm

Fler artiklar för dig