Nyheter

Kyrka tog ner hbtq-tavlan – ersätter med lika omdiskuterat hbtq-verk

Fotografen Elisabeth Ohlsons tavla Paradiset flyttades i samband med söndagens mässa ut ur kyrkorummet i S:t Pauli kyrka i Malmö – ersätts nu av hennes lika omdiskuterade konstverk Nattvarden från utställningen Ecce Homo.

Kyrkoherde Per Svensson i S:t Pauli kyrka meddelade på onsdagen att tavlan Paradiset, som sattes upp i kyrkorummet på första advent, ska flyttas till annan plats. Hans beslut kom efter omfattande kritik mot konstverket som bland annat avbildar två homosexuella par och en transperson i ormgestalt i paradiset.

Enligt kyrkoherden var det möjligheten att tolka transperson som ond som var avgörande för beslutet att flytta på tavlan.

Ersätts med "Nattvarden"

Sofia Tunebro, präst och arbetsledare i kyrkan, skrev 13 december på kyrkans hemsida och facebooksida att beskedet från kyrkoherden tagits emot ”med stor sorg”.

Tavlan Paradiset lämnar sin plats vid altaret i samband med söndagens mässa. På facebook skriver Tubebro att tavlan  senare kommer att ersättas av ett nytt verk av Elisabeth Ohlson. Under tiden kommer fotografens tidigare verk Nattvarden att tillfälligt sättas upp, skriver Tunebro: ”Vi fortsätter arbetet för en hbtq-inkluderande kyrka”.

Tavlan Nattvarden, där Jesus bär högklackade skor och omges av transvestiter, var ursprungligen en del av Elisabeth Ohlsons utställning Ecce Homo 1998, som då väckte stark debatt. Efter att utställningen visats i Domkyrkan i Uppsala ställde påven in dåvarande ärkebiskopen K.G. Hammars audiens i Vatikanen.

En av de tolv fotografierna från utställningen Ecce homo, av kostnären Elisabeth Olsson.

Konstverket "Nattvarden" av Elisabeth Ohlson från utställningen Ecce homo.

Läs också Vad var Ecce homo-utställningen?

Konstnären upprörd

Konstnären Elisabeth Ohlson själv är upprörd över kyrkans beslut att flytta på Paradiset.

– Svenska kyrkan har ända fram till i dag haft problem med transpersoner, att då ge sken av att de nu bryr sig om transpersoner är ett snedsteg, ett oärligt sätt att ta bort tavlan. De kommer få skämmas inför historien, säger Elisabeth Ohlson till SVT:s Kulturnyheterna.

Läs också Konstnären bakom hbtq-tavlan Paradiset till angrepp mot kyrkoherden

Fler artiklar för dig