Nyheter

Beslut fattat om kontroversiella hbtq-tavlan Paradiset i Malmö

Nu har beslut fattats om den omtalade hptq-tavlan i Malmö. Efter kritik och analys av innehållet har man beslutat vad som ska hända med tavlan Paradiset.

1 av 4

Det är tavlans innehåll som fått kyrkan att byta placering på den omdiskuterade tavlan.

– Vi har lyssnat på den kritik som framkommit. Och vid närmare analys av tavlan, har jag som ytterst ansvarig för Svenska kyrkan Malmö, beslutat att låta tavlan få en annan slutgiltig placering än i kyrkorummet då tavlan har för många obesvarade frågor, säger kyrkoherde Per Svensson.

Per Svensson, nyligen pensionerad kyrkoherde i S:t Pauli kyrka, Malmö.

"Homosexuella paret inte problemet"

Det är inte förekomsten av två homosexuella par i konstverket som är problemet, menar Per Svensson. Det är enligt honom helt okontroversiellt. Men att en transperson kan kopplas till ormen, som skulle kunna tolkas som att personen är ond eller djävulen, är inget Svenska kyrkan kan stå för.

Läs mer Joel Halldorf: Hbtq-tavlan i Malmö går emot kyrkans teologi

Problematisk teologi

Även äpplena på marken, som kan väcka frågor om vems kunskap bilden vill berätta, är enligt Svenska kyrkan problematiskt.

"Sammantaget kan så många olika tolkningar göras där flera perspektiv kan bli vanskliga, vilket gör att Svenska kyrkan inte kan står för innehållet. Framför allt går tavlan emot traditionen om hur djävulen och kunskap tolkas", skriver kyrkan i pressmeddelandet.

Per Svensson vill understryka att tavlan inte har något att göra med Svenska kyrkan ställning i HBTQ-frågorna. I ett tidigare samtal med Dagen konstaterade han att oavsett vilket beslut som fattas kommer han att bli kritiserad.

– Jag insåg först inte komplexiteten, säger kyrkoherde Per Svensson, men vid närmare eftertanke och omsorgsfull diskussion med ledningen, finns det inget annat alternativ än att flytta tavlan från kyrkorummet.

Läs mer Prästerna som satte upp tavlan: Hur kan kunskap som befriar människor vara av ondo?

Fler artiklar för dig