Nyheter

Kritiserade muslimska Safirskolan i Uddevalla har kristen rektor

Safirskolan, som i september bytte namn från Vetenskapsskolan, har bland annat anklagats för orimliga betyg, kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism, bönetvång, censur samt judehat. Men skolans kristna rektor tillbakavisar alla anklagelser och menar att fokus i stället borde ligga på de generella problemen i samhället.

1 av 4

Sven-Erik Berg – som även är rektor för den kristna friskolan Stenbackeskolan i Uddevalla – är en jagad man. Den senaste tiden har han fått svara på kritiska frågor i exempelvis Göteborgs-Posten, SVT:s Opinion Live samt i Sveriges Radio.

Kritiken mot Safirskolan har varit massiv, men vi börjar med att fråga hur det känns att vara rektor på två friskolor: en kristen – Stenbackeskolan – samt en som Sven-Erik Berg själv i Opinion Live benämnde ”islamsk” – Safirskolan.

– Våren 2016 kom styrelsen för Stenbackeskolan och frågade mig om jag kunde tänka mig att bli rektor där. Jag svarade ja på villkoret att jag inte behövde ge upp mitt arbete i östra Göteborg, vilket enligt mitt mått är en större utmaning än arbetet med en kristen friskola i Uddevalla. Båda styrelserna har accepterat mitt delade uppdrag, säger Sven-Erik Berg som började arbeta på Vetenskapsskolan 2012.

– Jag ser inga problem med att hålla samman, eller sära på, mina båda uppdrag. För mig är det i grunden samma, men jag vet många som tycker att jag är helt fel ute, både bekännande kristna och mer ”vanliga” sekulära svenskar – det vet jag av alla hat- och hotmejl jag får, inte minst den senaste tiden.

Återkommande kritik

Under Sven-Erik Bergs tid som rektor på Vetenskapsskolan har Skolinspektionen vid flera tillfällen riktat kritik mot verksamheten.

I maj kunde GT dessutom avslöja att Säkerhetspolisen hade slagit till mot skolans ägare och dåvarande vd Abdel Nasser el Nadi eftersom han bedömdes utgöra ett hot mot rikets säkerhet vilket också ledde till att regeringen senare beslutade om utvisning.

Avslöjandet följdes några veckor senare av ett nytt avslöjande. Den här gången handlade det om att några så kallade IS-återvändare hade fått anställning på skolan.

Den 14 november medverkade Sven-Erik Berg i SVT:s Opinion Live. Han fick då bland annat svara på frågor om detta.

– Huvudmannen och jag har aldrig över huvud taget accepterat någon form av radikalism eller extremism, sa han och förklarade att skolans värdegrund gör det omöjligt för människor som sympatiserar med extremism att jobba på skolan.

– Om det över huvud taget finns några sådana tecken hos människor får de inte jobba hos oss, absolut inte, självklart inte.

Han fick också frågan om han ”på fullaste allvar” anser att det finns människor som reser till Syrien/Irak och in på IS-kontrollerat område utan att sympatisera med den våldsbejakande islamistiska ideologin. På det svarade han att personerna som har anställts av skolan har blivit utfrågade och att det har visat sig att de inte har haft sådana sympatier.

Sven-Erik Berg vill inte svara på en konkret fråga från Dagen om det inte blir ett cirkelresonemang – att personerna inte kan ha sympatiserat med våldsbejakande islamistisk extremism eftersom de jobbar på Safirskolan.

– Vi har aldrig anställt någon, och kommer aldrig att göra det, som förordar någon form av radikalisering eller extremism. Vi kollar dessutom alltid belastningsregistret hos polisen, säger han till Dagen.

Vill omvända muslimer

När det gäller frågan om hur det går att förena arbetet på Safirskolan och Stenbackeskolan svarar alltså Sven-Erik Berg att det går bra.

– Att arbeta bland muslimerna ser jag som en kallelse. Ska vi ge muslimerna en möjlighet att omvända sig till Kristus så måste vi möta dem, arbeta tillsammans med dem och visa att Guds kärlek är konkret i handling – därav att jag kan ställa upp i tv och ta anklagelser för att arbeta med muslimer.

Utöver anklagelserna om kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism har Safirskolan även anklagats för bönetvång, könssegregering, uppblåst betygssättning samt censur av läroböcker där bland annat hänvisningar till Israel ska ha tagits bort.

Sven-Erik Berg understryker i en intervju med GP att bönetvång är oacceptabelt och apropå anklagelsen om könssegregering säger han att det, trots kritik från Skolinspektionen, inte förekommer.

Han litar också på att de satta betygen är korrekta. Till Dagen medger han att det har förekommit att enskilda elever har uttryckt sig negativt om Israel, men han betonar att skolan har tagit kraftfullt avstånd från detta.

Nu har lokalpolitikerna i Göteborg ändå tröttnat. Den 20 november beslutade kommunstyrelsen att kräva att Skolinspektionen ska stänga Safirskolan omgående.

Detta upprör Sven-Erik Berg.

– Att politiker fattar beslut om att göra hemställan för att påverka en myndighet i sitt arbete anser jag vara en direkt kränkning av vårt demokratiska och politiska system, det är vad vi brukar beskriva som ”ministerstyre”, säger han till Dagen.

”Vi har stora bekymmer”

Sven-Erik Berg har varit medlem i Hällebergsförsamlingen i Ljungskile sedan 1980-talet (inte aktiv sedan 2010) och han var också med och startade den kristna Hällebergsskolan 1992.

För Dagen beskriver han sina utgångspunkter för arbetet på Safirskolan i Göteborg och med den konfessionella friskolans plats i det svenska samhället:

– Jag är mycket bekymrad över ateismens utbredning i vårt land, men ser också med stor oro på islams spridning. Varken ateismen eller islam har kunnat bygga fungerande samhällen, det är enbart länder med en kristen bekännelse som kunnat bygga fungerande demokratier. Jag är med på att vi har en sekulär stat, men det får inte bli detsamma som att vi har en ateistisk statsreligion eller värdegrund – den är definitivt inte neutral i något avseende.

Han uttrycker också en önskan om att diskussionen inte ska handla om Safirskolan utan om samhället i stort.

– Vi har stora bekymmer. Nätmobbning och våldet ökar och socialtjänsten och BUP-mottagningar hinner inte möta behovet. Jag läste nyligen Alf Svenssons debatt om nödvändigheten av att återupprätta familjen som den viktigaste delen i samhällsbygget – sedan kommer skolan och det vi kan göra.

Läs också Muslimska Safirskolan mister tillståndet att driva skola

---

Stenbackeskolan och Safirskolan

  • Stenbackeskolan är en fristående grundskola med kristen profil. Skolan startades i Uddevalla av församlingen Fristaden år 1994. Sedan hösten 1998 är Stenbackeskolan en fristående organisation, Stiftelsen Uddevalla Kristna skola. Skolan erbjuder undervisning i klasserna 1–9 och förskoleklass.
  • Safirskolan (tidigare Vetenskapsskolan) är en icke-konfessionell friskola som bedriver verksamhet i stadsdelarna Angered och Kortedala i Göteborg. F–9 skolan grundades 2008 under namnet Kunskapsljuset. I höstas bytte skolan ägare och namn.

---

Fler artiklar för dig