Nyheter

Zlatan kan vara på väg att flytta till Sverige - och in i Elimkyrkan

Zlatan Ibrahimovic kan vara på gång hem till Sverige. Den gamla Elimkyrkan på Östermalm i Stockholm står i så fall och väntar på "Ibra". Komplett med bönerum.

1 av 2

Den svenske superstjärnan har lagt upp ett kryptiskt meddelande på Instagram. Ett foto på Hammarbys matchtröja med texten "Ibrahimovic" på ryggen.

Ännu ett pr-trick av den lurige Zlatan?, som inte hörs och syns lika mycket som när han spelade i svenska landslaget. Få vet, utom Zlatan själv, som är på väg att lämna LA Galaxy efter två magra år sportsligt sett.

Fakta i frågan är ändå att Hammarbys sportchef Jesper Jansson och klubbens vd Henrik Kindlund just nu befinner sig i Los Angeles. Kanske för att värva Zlatan hem till Sverige.

View this post on Instagram

@hammarbyfotboll

A post shared by Zlatan Ibrahimović (@iamzlatanibrahimovic) on

"Fantastiskt att han valt att bo där"

Stefan Swärd var pastor i Elimkyrkan när den såldes till Zlatan. Han är tveksam till om ryktet att Zlatan ska spela i den grönvita Hammarbydressen, är sant. Men han välkomnar Zlatan att flytta in i det före detta Elim-templet.

– Det är en gigantisk bostad på tusen kvadratmeter. Det känns fantastiskt att Zlatan valt att bo på en plats där det har hållits tusentals gudstjänster, där det betts i mer än 100 år och där det hållits åtskilliga dop, säger Stefan Swärd.

Elimkyrkan har konferens
###
Har du själv träffat Zlatan?

– Jag har stött på honom i några sammanhang, men aldrig pratat med honom.

Stort hemlighetsmakeri

Swärd berättar att förhandlingarna med köparen i samband med att Stefan Swärd köpte Elimkyrkan 2013 skedde under stort hemlighetsmakeri.

– Det var stenhårda order om att ingen i församlingen fick vistas i byggnaden när den nye köparen skulle visas runt. Vi lyckades nog inte hålla det förbudet helt, men själv var jag inte närvarande när Zlatan visades runt.

Finns bönerum i byggnaden

Enligt Expressen ska det även finnas ett bönerum i den ombyggda kyrkan.

– Vi använde flera rum till bönerum, bland annat rummet som Zlatan inrett till garage. Så det är svårt att spekulera i var det i så fall skulle ligga.

Elimkyrkan invigdes redan 1898 och användes ända fram till 2013 som kyrka och gudstjänstlokal.

Då tog ett fastighetsbolag med Zlatan Ibrahimovic i spetsen över ägandet. Efter en ombyggnad och renovering har Zlatan och hans familj använt det som övernattningslägenhet.

Är du själv hammarbyare?

– Ja, det är jag och det vore fantastiskt om Zlatan ville spela i Hammarby. Jag tror inte att han skulle spela gratis, så det krävs nog en klubb med stora ekonomiska muskler för att ta över, tror Stefan Swärd.

Hammarby fotboll ägs till 49 procent av Anschutz Entertainment Group (AEG), samma ägare som äger Zlatans förre arbetsgivare LA Galaxy, vilket spär på ryktena om att en övergång kan vara på gång.

Fler artiklar för dig