Nyheter

Armenisk-katolsk präst och hans far mördade i Syrien

En armenisk-katolsk präst och hans far sköts ihjäl utanför en kyrka i norra Syrien på måndagen. Nu sörjer församlingarna runt om i Sverige: – Varför är världen tyst när kristna förtrycks och slaktas? frågar Aday Bethkinne, syrisk-ortodox kristen i Stockholm.

1 av 3

Bilen besköts av misstänkta terrorister – två personer dog, en skadades svårt. Fader Hovsep Petoyan och hans far Abraham Petoyan, hemmahöriga i staden Qamishli i norra Syrien, var enligt flera källor på väg hem från (alternativt på väg till) staden Deir ez-Zor, när bilen de färdades i besköts av misstänkta terrorister.

– Både far och son dödades i attacken. Diakonen Fati Sano som var med i bilen lyckades överleva, men skadades, berättar Aday Bethkinne, kristdemokratisk kommunpolitiker i Botkyrka, till Dagen.

Han tillhör själv syrisk-ortodoxa kyrkan, men har många kontakter bland kristna av alla samfund med ursprung i de våldsdrabbade områdena i Syrien.

Förtvivlan

Nyheten om det dödliga attentatet har skakat om de svenska kristna från Mellanöstern, Syrien och norra Irak.

– Prästen, hans far och diakonen skulle till Deir ez-Zor för att undersöka skicket på den armeniska katolska kyrkan, berättar Aday Bethkinne.

Aday Bethkinne

– Det har tidigare varit väldigt mycket terrorister i området, så det hade inte varit möjligt. Nu trodde de att det gick att ta sig dit, så de åkte för att kolla läget.

Läs även Armenisk patriark står bakom Turkiets offensiv

IS tar på sig ansvaret

I Deir ez-Zor fanns tidigare ett monument och en kyrka till minne av offren för folkmordet på armenier 1915. Kyrkan sprängdes i luften 2014. Terrorsekten IS anklagades för dådet, då området under den tiden kontrollerades av IS.

Flera medier uppger nu att IS har tagit på sig ansvaret för attacken mot fader Hovsep Petoyan och hans medpassagerare.

Området i nordöstra Syrien har drabbats av flera attentat under det senaste dygnet. Flera bomber uppges ha exploderat i staden Qamishli samma dag som mordet på fader Hovsep Petoyan. Uppgifter om antalet döda och skadade varierar.

Läs mer Nu ändras spelplanen i Mellanöstern

"Snart inga kristna kvar"

Förstämningen och oron bland svenska kristna med rötter i området är nu stor.

– Qamishli hade tidigare en mycket stor kristen befolkning, då det var där som de franska trupperna placerade flyktingar och överlevande efter folkmordet 1915 i Turkiet. Det var så staden växte fram. Men nu har västvärlden svikit de kristna i mellanöstern, säger Aday Bethkinne, märkbart omskakad av det som hänt.

– Man har lämnat de kristna åt sitt öde bland terrorister och extremister, helt försvarslösa. Stoppas inte konflikterna i Mellanöstern, kommer ännu fler oskyldiga människor att dö. Andra kommer att fly till Europa och även till Sverige. Om inget akut görs kommer med största sannolikhet kristna inte att finnas kvar i regionen inom några få år.

Läs också Kristna flyr striderna i Syrien

Fler artiklar för dig