Nyheter

KD:s nya syn på migration kom inte med Ebba Busch Thor

I helgen håller Kristdemokraterna riksting i Umeå. När partiledningen håller i taktpinnen vill de se en stram migrationspolitik och en storsatsning på integration. Många tror att det är Ebba Busch Thor som ligger bakom KD:s tuffa omsvängning i migrationsfrågan. Det är faktiskt fel.

1 av 5

För snart fem år sedan chockade Göran Hägglund Sverige. KD-ledaren gick i december 2014 ut med beskedet att Kristdemokraterna förordade tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta, samt att kostnaden för migrationen måste ned rejält.

– Den svenska integrationen är inte tillräckligt bra, konstaterade KD-ledaren då han korsförhördes av Aftonbladet i efterdyningarna av en pressträff.

Han förklarade också att människors oro måste tas på allvar och att vi inte kan stoppa huvudet i sanden längre.

Miljöpartiets företrädare högg direkt och beskyllde Göran Hägglund för att använda sig av främlingsfientlig retorik samt öppna dörren för SD.

– Jag är trött på frågor om Sverigedemokraterna. Vi måste se problemet för vad det är, kommenterade Göran Hägglund.

Före flyktingåret

Det här är alltså före flyktingåret 2015 och den stora kursändringen i svensk migrationspolitik, som till och med fick regeringspartiet MP att gå med på tillfälliga uppehållstillstånd. Sverigedemokraterna är fortfarande isolerade och KD-ledarens utspel om en tuffare migrationspolitik går knappast att tolka som en eftergift till SD. Bara några dagar senare skriver Göran Hägglund under Decemberöverenskommelsen vars hela syfte är att frånta SD all form av inflytande hela vägen fram till år 2022.

Kristdemokraternas vändning i migrationsfrågan börjar några månader efter att Fredrik Reinfeldt i sitt berömda tal vädjat om att ”Öppna era hjärtan” och nästan ett år är kvar innan Stefan Löfven ropar ut att ”Mitt Europa bygger inga murar”. Den som tror att Ebba Busch Thor var först ut att leda KD mot en mer restriktiv migrationspolitik har glömt bort hur hennes företrädare avrundade sitt partiledarskap.

Riksting i helgen

Till helgen träffas Kristdemokraterna för riksting i Umeå och återigen är frågan om migration på bordet. Partiet har nu i flera års tid profilerat sig i frågan, väljarna börjar känna igen sig i talet om att antalet asylsökande måste ned och att vi i Sverige måste samlas kring gemensamma värderingar.

När retoriken var som tuffast låg partiet uppe på 12 procent i flera opinionsmätningar, folk började skämtsamt kalla KD för ett SD för tjejer, innan luften sakta började pysa ut strax innan EU-valet. Många förknippar nedgången med Lars Adaktussons röstförfarande i abortfrågan, men andra vill lyfta fram att i samma veva mjuknade partiet när det gällde migrationen och öppnade upp för generösare regler för familjeåterförening.

I dag vill 95 procent av alla KD-väljare, enligt en färsk undersökning, se ett samarbete med SD i frågor där man är överens. Ebba Busch Thor har lunchat med Jimmie Åkesson, och KD:s nya linje är att samarbeta med alla partier i riksdagen.

Migrationsfrågan lever

Men trots det, Kristdemokraterna verkar ännu inte helt ha gått in för landning när det gäller migrationsfrågan. Det märks tydligt när det gäller förslagen som kommit in till rikstinget, en rad motioner har kommit in som berör migrationsfrågan, åsikterna spretar kraftigt.

Dels har vi motionen, underskriven av 40 kristdemokrater, som vill gå tillbaka till permanenta uppehållstillstånd. De lyfter fram integration som huvudargument och menar att det främst är andra faktorer som spelar in om flyktingar söker sig till Sverige.

– Vi har olika nätverk i partiet som pratar med varandra och vi vill stå kvar och ha en öppen inställning till människor som kommer hit. Det är vad det här är ett uttryck för, sa riksdagsledamot Magnus Jacobsson nyligen när Dagen skrev om motionen.

Fem år efter Göran Hägglunds kursändring att överge de permanenta uppehållstillstånden finns det alltså fortfarande en relativt stor grupp inom partiet som stretar emot.

Läs också 14 kristdemokrater: KD:s nya asylpolitik splittrar familjer

Kvotflyktingsystem

Tittar man i andra vågskålen är kraven snarare att överge det nuvarande asylsystemet helt och hållet. Tre motioner har kommit in med förslag på att övergå till någon form av kvotflyktingsystem, en fråga där KDU varit pådrivande. Här agerar partistyrelsen snarare bromskloss och undrar hur det ska gå till. Ska människor som vill söka asyl avvisas vid gränsen? Hur ska alla internationella konventioner om asylrätten hanteras?

”Att förändra asylpolitiken på ett så grundläggande sätt, som motionärerna vill, kräver många överväganden, och väcker många frågor”, svarar partistyrelsen då de föreslår att motionerna avslås.

Får partiledningen själv bestämma ska KD stå upp för asylrätten men ha en stram migrationspolitik i nivå med övriga nordiska länder. Till rikstinget lägger man fram en proposition för en förbättrad integration, med stort fokus på språkkunskap där såväl permanenta uppehållstillstånd som medborgarskap kommer först efter avklarat språktest. Mindre migration, större krav på integration. Där har ni politiken partiledningen söker mandat för hos rikstinget.

Humanitär stormakt

Vi backar tillbaka bandet fem år. Till en tid när Moderaterna inte ens påbörjat sin resa mot dagens tuffa migrationspolitik och någon större intern debatt inte pågår inom Socialdemokraterna. Göran Hägglund bryter inte bara ny mark inom sitt eget parti, utan börjar trampa upp en stig som allt fler partier sedan dess börjat vandra på.

– Vi vet att många människor känner en stor oro, säger Göran Hägglund till Aftonbladets reporter.

Sedan förklarar han att det är viktigt är att föra en politik där skyddsbehövande får hjälp, men också att det måste finnas en legitimitet för den politik som förs hos det svenska folket.

– Annars kommer det snarare att bli stängda dörrar och det vill inte jag ha. Jag vill att vi ska ha en värdig mottagning och att Sverige ska fortsätta vara en humanitär stormakt, det är vad jag vill jag slå vakt om, sa Kristdemokraternas partiledare år 2014.

Vad Göran Hägglund säger om saken år 2019 går bara att spekulera i då han själv tackar nej till att bli intervjuad. Politiken har han sedan länge lämnat över till Ebba Busch Thor och andra kristdemokrater.

Läs mer Äktenskapet mellan frikyrkorna och KD är över

---

Kristdemokraterna samlas till riksting

  • KD:s rikting äger rum 8–10 november i Umeå.

    Partiledningen har lagt två propositioner, en om integration och en om landsbygden.

    Frågor som på förhand ser ut att bli att bli omdebatterade är migrationen och tiggeriet.

    I migrationsfrågan trycker vissa på för att gå tillbaka till permanenta uppehållstillstånd, andra vill skrota nuvarande asylsystem till förmån för ett kvotflyktingsystem.

    När det gäller tiggeri har förslag lagts på att införa ett nationellt tiggeriförbud, andra föreslår ett förbud för alla typer av tiggeriförbud.

---

Fler artiklar för dig