Nyheter

Sveriges radios inslag om Lugnetkyrkan frias av Granskningsnämnden

Efter sommarens kritiska radiorapportering om Lugnetkyrkan i Falun anmäldes flera program i Sveriges Radio till Granskningsnämnden. Nu har beslutet kommit – programmen frias.

1 av 2

Pingstledaren Daniel Alm, en av anmälarna, är allt annat än nöjd med beskedet.

– Jag noterar att Granskningsnämnden inte finner det felaktigt att Sveriges Radios journalist i flera inslag söker invändningar mot församlingar utifrån deras äktenskapssyn och att journalisten faktiskt utelämnar vad lagen säger i frågan. Personligen tycker jag varken att det är hederligt eller sakligt, säger han till Dagen.

"Märkligt och skrämmande"

Granskningsnämnden för radio och tv skriver – utan att ge någon vidare motivering – att det anmälda inslaget inte strider mot kraven på saklighet.

– Med tanke på att SR P4 Dalarna är en radiokanal som finansieras av skattebetalarna känns detta något märkligt och skrämmande. Särskilt i ljuset av den bredare debatten om religionens plats i samhället, där jag ibland saknar en grundläggande förståelse för de rättigheter som ryms inom religionsfriheten, säger Daniel Alm.

Pingstledaren var en av tre personer som tidigare i år valde att anmäla flera program i Sveriges Radio till Granskningsnämnden. Samtliga inslag handlade på olika sätt om Lugnetkyrkan i Falun och församlingens syn på homosexualitet.

Bristande kunskap om kristen tro

Anmälarna framförde bland annat kritik mot att Lugnetkyrkan, i de aktuella radioinslagen, anklagades för diskriminering av homosexuella utan att det preciserades på vilket sätt homosexuella hade blivit diskriminerade.

Tidigt i rapporteringen om Lugnetkyrkan sa företrädare för församlingen till P4 Dalarna att homosexualitet var "en typ av trasighet". Detta fick stor uppmärksamhet och Lugnetkyrkans föreståndare Öyvind Tholvsen tog också avstånd från uttalandet.

Men i anmälan till Granskningsnämnden riktades ändå kritik mot Sveriges Radio för bristande kunskap om kristen tro och vad ordet "trasighet" innebär i en kristen kontext.

Läs också Lugnetkyrkan i Falun: Detta har hänt

"En lagstiftningsfråga"

Kritik riktades också mot SR av anmälarna som menade att några av de aktuella inslagen var vilseledande eftersom det framställdes som att församlingar som inte viger samkönade par automatiskt diskriminerar homosexuella.

"Vi har vigselrätt, inte vigselplikt. Om man anser att vi ska fråntas vigselbehörighet är det en lagstiftningsfråga", skrev Daniel Alm i sin anmälan.

Dessutom framfördes kritik mot P4 Dalarna för att ingen nationell företrädare från någon frikyrka fick bemöta kritik från Humanisternas förbundsordförande.

Läs också Här är svenska samfunden som inte viger samkönade par

Lugnetkyrkan: Vi får acceptera det

Men varken när det gäller frågan om vigselrätt/vigselplikt eller det uteblivna bemötandet från nationell företrädare får Sveriges Radio kritik.

Sammantaget innebär det att Granskningsnämnden ger Sveriges Radio rätt på samtliga punkter – inget av de anmälda inslagen anses strida mot kraven på opartiskhet och saklighet.

– Vi får acceptera det, men i och med att vi anklagades för att diskriminera homosexuella, samtidigt som vi inte har fällts för diskriminering, anser jag ändå att rapporteringen var osaklig, säger Lugnetkyrkans föreståndare Öyvind Tholvsen till Dagen.

Läs mer Falupastorn: Vi har rätt att inte viga homosexuella – utan att diskriminera

Fler artiklar för dig