Nyheter

Allvarligt läge för Immanuelskyrkans kyrkbygge i Örebro

Omkring årsskiftet kommer Immanuelskyrkan i Örebro (EFK) att sätta spaden i jorden för att bygga en ny större kyrka och 70 hyresrätter. Men delar av finansieringen återstår att lösa. Nu beskriver ledningen att kyrkan är i ett ”allvarligt läge” i ett upprop till medlemmarna, där man manar till fasta och bön.

1 av 5

Immanuelskyrkan i Örebro, med 780 medlemmar, är en del av Evangeliska frikyrkan (EFK). Församlingen har långt framskridna planer på att bygga en ny kyrka i stadsdelen Södra Ladugårdsängen, som är på väg att växa fram två kilometer från centrum. Här kommer Örebro att växa som mest de närmsta tre-fyra åren.

Betydligt större kyrka

En ny nästan dubbelt så stor kyrka på 3 000 kvadratmeder och dessutom 70 hyreslägenheter i ett eget fastighetsbolag vill Immanuelskyrkan bygga vid årsskiftet. Själva gudstjänstlokalen ska vara något större än i dag, och framför allt blir det större kringytor för barn- och ungdomsverksamhet, alphakurser, seniorverksamhet och så vidare. På de områdena räcker den nuvarande kyrkan inte till.

Man hoppas också på samarbete med andra partners. Kanske en bibelskola? Secondhandbutik? Samarbete med kommunen? Och så vidare. Allt i två våningsplan.

Innan årsskiftet

Vid årsskiftet går det reservationsavtal ut för tomten, som Immanuelskyrkan har gjort med Örebro kommun. Innan dess behöver finansieringen lösas fullt ut, via lån i bank eller på annat sätt.

– Vi är inne i ett avgörande skede de närmsta veckorna, säger Johan Arenius, pastor och föreståndare, till Dagen.

Församlingsledningen har uppmanat församlingen till en treveckorsperiod av bön och fasta på bibliskt vis för kyrkbyggnadsplanerna. De skriver att församlingen ”står i ett allvarligt läge gällande finansieringen i byggprocessen” och att det inte är unikt att ”stora trossatsningar möter motstånd”.

De senaste tre onsdagskvällarna har församlingen inbjudits till bön på kyrktomten.

Hoppas på lösning

Johan Arenius säger att det under samma period har kommit nya öppningar till finansieringen, men att församlingen också undersöker mer okonventionella vägar, exempelvis via andra församlingar som har fastighetsbolag.

Immanuelskyrkan har de senaste två åren ökat medlemsantalet med 50 personer. Under samma period har man samlat in två miljoner kronor extra om året till kyrkbygget, och räknar med att kunna uppnå den nivån även i år.

– Om vi ska kunna fortsätta växa som församling behöver vi större lokaler. Vi vill bli en mötesplats där nyfikenheten på Jesus väcks och där det landar i ett tjänande. Vi vill vara en missionsplats, säger Johan Arenius.

---

Faste-tips till medlemmar i Immanuelskyrkan

  • För att kunna satsa extra på bön för kyrkbygget under tre veckor har medlemmarna tipsats om att avstå från något som brukar ta fokus i vardagen.
  • Exempelvis föreslår församlingsledningen att man kan avstå från: - Shopping. - Sociala medier. - Skärmar. - Lunch eller middag. - Netflix. - Socker.

---

Fler artiklar för dig