Nyheter

Ortodoxa etiopier kritiserar kristna premiärministern Abiy Ahmed

Etiopiens inflytelserika ortodoxa kyrka kritiserade på söndagen premiärminister Abiy Ahmeds agerande efter konflikter som har resulterat i närmare 70 dödsoffer.

Våldsamheter utbröt förra veckan i huvudstaden Addis Abeba och regionen Oromia efter anklagelser från en välkänd aktivist om att säkerhetsstyrkor hade försökt att attackera honom – ett påstående som har avvisats av polisen.

En polistjänsteman uppgav på fredagen ​​att 67 personer hade dödats i sammandrabbningar i Oromia.

Läs också Protester mot kristna fredspristagaren Abiy Ahmed - över 60 döda

"Folket tappar allt hopp"

Fisseha Tekle, forskare inom Amnesty, sa på lördagen att ortodoxa kyrkor hade attackerats på minst tre platser. Och nu har ortodoxa företrädare börjat protestera.

– Människor dör och frågor ställs om regeringen ens existerar. Folket tappar allt hopp, sa fader Markos Gebre-Egziabher, ledare i ortodoxa Tewahedo-kyrkan, till nyhetsbyrån AFP efter en minnesgudstjänst i Addis Abeba på söndagen.

– Regeringens skyldighet är att skydda sina medborgare, mer än utveckling och andra saker. För närvarande ser vi inte att det händer, sa samtidigt kyrkobesökaren Esubalew Yimam.

Enligt AFP fanns det åtminstone en rapport om att en moské hade attackerats.

Abiy Ahmed lovar straffa förövare

Etiopiens kristna premiärminister Abiy Ahmed, som nyligen utsågs till vinnare av Nobels fredspris 2019, väntade till på lördagskvällen innan han kommenterade förra veckans oroligheter i landet. Han lovade då att förövarna skulle straffas och han varnade också för att instabiliteten skulle kunna förvärras om etiopierna inte enades.

En talesperson för ortodoxa kyrkan sa till AFP på lördagen att 52 ortodoxa etiopier, inklusive två av kyrkans tjänstemän, hade dödats – en uppgift som AFP inte kunde verifiera.

På lördagen rapporterade dessutom den statliga nyhetsbyrån Fana att ortodoxa kyrkans ledare hade träffat landets försvarsminister och vice premiärminister. Enligt AFP var det oklart vad mötet hade resulterat i.

Ortodoxa kristna utgör ungefär 40 procent av Etiopiens 110 miljoner människor.

Läs också Så har Abiy Ahmeds kristna tro påverkat Etiopien

Fler artiklar för dig