Nyheter

Tiggeriförbud ett utbrett fenomen i Europa

Många av länderna i Europa har någon form av restriktioner kring tiggeri. En utveckling som oroar europeiska organisationer som arbetar med frågan.

1 av 2

Sverige blev i slutet av förra året det senaste av EU:s medlemsländer att införa begränsningar för människor som tigger. Men de är långt ifrån ensamma. I sex av medlemsländerna finns ett nationellt förbud mot tiggeri: Danmark, Grekland, Ungern, Polen, Rumänien och Storbritannien. I ytterligare ett tiotal länder finns någon typ av restriktioner kring att tigga. Faktum är att det i dagsläget bara är två av EU:s medlemsstater som helt saknar förbud mot tiggeri, Finland och Portugal.

Kritik mot förbuden

Statistiken, som i största möjliga mån uppdaterats med nya uppgifter, har sin grund i en undersökning från 2015 gjord av organisationen Feantsa, en europeisk sammanslutning för organisationer som arbetar mot hemlöshet. Feantsa ser hur fler och fler europeiska beslutsfattare använder förbud mot tiggeri som ett sätt att ”lösa” problem kopplade till hemlöshet och fattigdom. Organisationen är starkt kritisk till utvecklingen och menar att det inte löser roten till problemet. Europeiska centret för romers rättigheter, ERRC, tycker att tiggeri är en mänsklig rättighet.

”Vi på ERRC tycker att tiggeri är en form av yttrandefrihet och att förbjudande lagstiftning, som ofta är riktad mot romer, strider mot denna frihet. Att begränsa deras frihet att uttrycka sig är ett av anti-ziganismens många ansikten som genomsyrar våra europeiska samhällen”, skriver Jonathan Lee på organisationens hemsida.

Feantsa ser dagens utbredda tiggeriförbud som en del i ett historiskt skeende. När lösdriveri i slutet av 1960- och 1970-talet avkriminaliserades i de flesta europeiska länderna, växte en ny trend fram med lagar som i stället kriminaliserade de hemlösas aktiviteter på allmänna platser.

Läs även Grönt ljus för tiggeriförbud i Vellinge

Olika lagstiftning

I de EU-länder där tiggeri är reglerat men inte nationellt förbjudet, ser lagstiftningen olika ut. I Frankrike är det till exempel olagligt att tigga med barn och djur, i Polen är det bara lagligt om personen inte kan arbeta eller har tillräckliga resurser och i flera länder är aggressivt tiggande förbjudet. Vad som anses som aggressivt tiggande är i många fall inte definierat, något som Feantsa ser fördelar med när polisen har ett gott samarbete med socialtjänst och hjälporganisationer. Samtidigt ser de gråzonens baksida, med möjligheter för poliser att göra godtyckliga bedömningar och diskriminera vissa grupper.

Rättssak i flera länder

Frågan om tiggeriförbud har blivit rättssak på flera platser i Europa. I Frankrike, Italien, Tyskland och Skottland har domstolar slagit fast att det är emot konstitutionen att förbjuda tiggeri på nationell nivå. Även i Sverige finns pågående rättsärenden. För ett par månader sedan lämnade Civil Rights Defenders och Centrum för sociala rättigheter in en överklagan kring tiggeriförbudet i Vellinge kommun till kammarrätten i Göteborg. Organisationerna ville pröva om tiggeriförbudet är förenligt med Europakonventionen och regeringsformen.

– Tiggeriförbudet strider mot mänskliga rättigheter, men trots det har förvaltningsrätten över huvud taget inte tittat på det perspektivet. Nu vill vi att kammarrätten bedömer rättighetsfrågan och går på vår linje, så att förbudet upphävs en gång för alla, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

I går kom domen. Vellinge kommuns beslut att införa tiggeriförbud är inte olagligt, meddelade kammarrätten i ett pressmeddelande.

Läs mer Hjälporganisationer: Därför är det fel att förbjuda tiggeri

---

EU-länder med restriktioner kring tiggeri

  • Nationellt förbud: Danmark, Grekland, Ungern, Polen, Rumänien och Storbritannien.

    Restriktioner kring tiggeri: Sverige, Frankrike, Italien, Polen, Irland, Österrike, Tyskland, Belgien, Tjeckien, Nederländerna, Spanien.

    Källa: Feantsa

---

Fler artiklar för dig