Nyheter

Norska Jehovas vittnen kan mista statsbidrag

Allt fler partier i det norska Stortinget vill dra in statsbidraget till Jehovas vittnen. – Vi måste ställa hårdare krav på samfunden för att få ta emot pengar från staten, anser Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen.

1 av 3

I somras lade den norska regeringen fram ett förslag till en ny lag för trossamfund. Om den går igenom kommer kraven för att få statsbidrag att skärpas.

Ett trossamfund som riskerar att förlora sitt statsbidrag är Jehovas vittnen. Flera politiska partier i Stortinget menar att Jehovas vittnen bryter mot mänskliga rättigheter.

– Det är inte acceptabelt att de pressar, utestänger eller straffar den som väljer att lämna, sa MDG:s talesperson Arild Hermstad till norska tidningen Vårt Land i augusti.

Fler kritiker

MDG är motsvarigheten till Miljöpartiet i Sverige och ett av de partier som vill ha strängare regler för att få statsbidrag. Nu stämmer de norska socialdemokraterna in i kritiken mot Jehovas vittnen.

– Där växer barn och ungdomar upp och får lära sig att de inte duger som de är. De måste trycka tillbaka sin läggning och kvinnor har inte samma rättigheter som andra, säger Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet.

– Detta måste staten säga ett kraftfullt nej till. Vi måste ställa hårdare krav om Jehovas vittnen ska få statliga bidrag i fortsättningen, säger hon till NRK som citeras av Vårt Land.

Nekas rösta i val

Tidigare har Kristelig Folkepartis ledare Kjell Ingolf Ropstad, ansvarig för tros- och religionsfrågor i regeringen, sagt att det faktum att Jehovas vittnen nekar medlemmar att rösta vid politiska val, kan vara skäl nog att dra in statsstödet.

Enligt lagförslaget ska det vara förbjudet att diskriminera eller kränka andra grundläggande fri- och rättigheter. Ett brott mot sådana lagar kan innebära att man förlorar sitt statsstöd.

Jehovas vittnen fick förra året 14 miljoner norska kronor i statsstöd, vilket motsvarar drygt 15 miljoner svenska kronor.

I Sverige har Jehovas vittnen vid flera tillfällen ansökt om att få statsbidrag enligt lagen om stöd till trossamfund. Varje gång har regeringen avstyrkt eftersom samfundet inte anses bidra till samhällets grundläggande värderingar.

Läs mer Jehovas vittnen bojkottar valet - nekas statsbidrag

Fler artiklar för dig