Nyheter

Nobels fredspris till etiopiern och pingstvännen Abiy Ahmed

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019. Han får priset för att ha mäklat fred med landets tidigare så bittra fiende: grannlandet Eritrea.

1 av 2

Det blev en av förhandsfavoriterna som fick årets fredspris. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har helt förändrat spelplanen på Afrikas horn med sin nya fredligare linje, inte minst när det gäller fredsavtalet med ärkefienden Eritrea.

Abiy Ahmed är uppvuxen i en ortodox kristen familj och i dag hängiven pingstvän och medlem i det etiopiska pingstsamfundet Full Gospel Believers Church.

Det här är också andra året i rad som en pingstvän får Nobels fredspris. Förra året tilldelades det pastorn och läkaren Denis Mukwege.

Läs mer | Pingstvännerna tar över världen

Förre pingstledaren: Härligt!

– Vad roligt att två pingstvänner får priset två år i rad, säger Pelle Hörnmark, tidigare ledare för pingst FFS i Sverige, numera engagerad i pingströrelsen på europeisk nivå.

Men Pelle Hörnmark har också varit missionär i Etiopien och känner till landet. Hans första kommentar när han fick reda på att Abiy Ahmed fick fredspriset var "härligt".

– Det är fantastiskt att han får priset, främst för vad han på kort tid lyckats åstadkomma.

Stora motsättningar mellan fiendeländerna

Fredsavtalet med Eritrea är så klart det som många vill peka på, men Pelle Hörnmark säger också att det handlar om situationen i Etiopien som länge haft stora problem med etniska motsättningar.

– Här har han varit rak och tydlig, inte minst mot evangeliskt troende och övriga religiösa grupper, att de alla måste ta sitt ansvar när det gäller landet etniska motsättningar. För det är ett grundläggande problem i Etiopien och jag tycker att han utmanat det här på ett tydligt sätt.

Läs också Etiopen – ett land som hamnar i skuggan av svältvarningen

utsänd. Sedan 2017 är Pelle Hörnmark utsänd av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm som Europamissionär. Här är han på resa i Bosnien.

Han är överlåten att göra något riktigt bra på Afrikas horn.

Stor integritet och hjärtat på rätt ställe

Pelle Hörnmark berättar att han själv träffat Abiy Ahmed, men aldrig på tu man hand. Däremot har han vänner inom pingströrelsen som har mycket god kontakt med premiärministern som kan berätta om en person med stor integritet och hjärtat på rätt ställe.

– Han är överlåten att göra något riktigt bra på Afrikas horn, säger Pelle Hörnmark.

Tonar ner sin kristna tro

När det gäller sin kristna tro så är det inget som Abiy Ahmed flaggat med så öppet. Hans pappa är muslim och mamma ortodoxt kristen, men har själv valt sin egen väg.

– Det är klart att vi som pingstvänner hade tyckt att han kunnat hålla den flaggan högre, men han har själv valt att inte göra det, utan varit tydlig med att han vill vara en premiärminister för alla, oavsett bakgrund, säger Pelle Hörnmark.

– Men jag vet att tron betyder mycket för honom, och jag känner folk som regelbundet möter honom i bön och bibelläsning.

Läs även Så har Abiy Ahmeds kristna tro påverkat hela Etiopien

Fler artiklar för dig