Nyheter

Hinduprästen Rahil Patel missionerade i Sverige – sedan mötte han Jesus

Han har varit i Sverige tolv gånger som hindupräst. Nu är Rahil Patel tillbaka som kristen – och berättar om hur han inte längre behöver förtjäna gudarnas kärlek, utan kan ta emot kärleken som en gåva. – Många kristna lever som hinduer, säger han till Dagen.

1 av 4

Rahil Patel, tidigare Europaledare inom sitt hinduiska samfund, besöker i helgen ett antal frikyrkoförsamlingar i Mellansverige för att berätta om hur han funnit kärleken från Jesus. Han beskriver det kristna livet som något radikalt annorlunda från det religiösa tänkandet inom hinduismen, när Dagen möter honom vid ankomsten till Stockholm.

Bar orange prästdräkt

Nu är han inte längre klädd i den orangea prästdräkt som han under 20 års tid som hinduisk swami alltid hade på sig – så också vid de tidigare besöken i städer som Borås, Jönköping, Mariestad och Göteborg.

– Hinduismen är väldigt mycket görande och karma. Du måste förtjäna din väg till himlen, säger Rahil Patel.

– Den kristna tron är i stället att vara älskad av kärlekens Gud och ta emot hans nåd. Nåd och karma är varandras motsatser.

Alpha-kyrkan i London

Han mötte ”kärlekens Gud” och tog emot den kristna tron efter ett besök i den anglikanska och karismatiska Alpha-kyrkan i London, Holy Trinity Brompton, år 2012. Ett par veckor tidigare hade han sagt upp bekantskapen med Guruji, sin mångårige guru, ledare och fadersgestalt i Indien, och lämnat hinduismen.

– Jag hade gjort 400 resor i Europa under 15 års tid för att predika, träna nya efterföljare och bygga tempel. När jag började hade mitt hinduiska samfund 25 efterföljare i Europa, och när jag slutade 500, berättar Rahil Patel, som är uppväxt och har bott större delen av sitt liv i England, men har indiska rötter i sin släkt.

Han beskriver hur han har växt upp i en strikt ortodox hinduisk familj. Varje morgon innan frukost praktiserade han tidigt heliga bad, meditation och böner till det han numera kallar ”avgudarna”. Varje helg besökte han templet.

Läs också: Nancy lämnade islam och flydde när hon fann Jesus

Hård utbildning

Som 19-åring begav Rahil Patel sig till Indien för att läsa till hinduisk präst under sex år i ett kloster i öknen. Dagarna präglades av hård utbildning där man steg upp tidigt på morgonen och läste till sent på kvällen, och dessutom fick delta i praktiskt arbete som att städa toaletter.

Han upplevde sig utvald som en av sin gurus favoriter, och hade alltid tillträde till honom.

– Men redan under min förstå månad av träning i Indien, när jag tillbad avgudarna, hörde jag ett tyst viskande i mitt vänstra öra: ”Har du fattat rätt beslut? Har du kommit till rätt plats?”

Rahil Patel mötte präster som varit i tjänst i många år, men han tyckte sig inte se att de växte i andlig klarhet och fick ett hjärta präglat av öppenhet och kärlek. Detta trots meditation, tempelbesök, ritualer, bön och intensiv fasta.

– Jag kunde inte se en förändring varken hos mig själv eller hos andra. När jag berättade om mina tvivel för min guru svarade han: ”Du tänker för mycket. Det tar tid. Fortsätt bara!”.

Rahil Patel var tidigare hindupräst. Nu är han kristen.

Jag gick in genom dörren och Guds närvaro bara föll över mig med den djupa frid jag hade längtat efter.

Rahil Patel tryckte undan den viskande rösten och tänkte att det var djävulens röst (demonen maya) han hörde.

När han flyttade tillbaka till London fanns tvivlen kvar inom honom parallellt med framgången i Europa. I förordet till boken ”Kärleken fann mig” som nu kommer på svenska (Sjöbergs förlag) omnämner han ett minne från Mariestad där han tittade ut över Vänern och tänkte att det måste finnas ”mer”, ”en större sanning”.

Skyllde på arkitekturen

Under sina många resor i Europa besökte han också kristna kyrkor på olika håll, ofta under förevändningen att han ville se arkitekturen.

– Jag minns när jag första gången satt i Sixtinska kapellet i Rom och tittade upp på berättelserna om Jesus. Jag sa till mig själv att det här är ”enkelt och meningsfullt”.

Med åren började Rahil Patel må allt sämre både känslomässigt och fysiskt. Till slut fick han läggas in på sjukhus i USA. Han berättar att han kunde stå på en scen där flera tusen människor gav honom ovationer, men fick sedan gå till hotellrummet och ta sin antidepressiva medicin. Hårt arbete, stress, ängslan och undantryckande av tvivlen fanns i bakgrunden.

Hittade inte egna svar

– Jag guidade tusentals människor i livet, men hade inte hittat mina egna svar. Detta gjorde det värre.

Efter att ha sagt upp bekantskapen med sin guru hamnade Rahil Patel av vad som såg ut som en tillfällighet på en gudstjänst i Alpha-kyrkan i London, Holy Trinity Brompton. Hans tidigare vänner hade då förbjudits att ha kontakt med honom.

– Jag gick in genom dörren och Guds närvaro bara föll över mig, med den djupa frid jag hade längtat efter. Viskandet i mitt vänstra öra kom igen efter 20 år. Den sa: ”Du är hemma”. Jag kände en otrolig glädje inom mig.

Gav sitt liv åt Jesus

Efteråt gick han hem till hotellrummet och i sin ensamhet där gav han sitt liv till Jesus. Så småningom fick han också bli döpt i den helige Ande vid en bönesamling i kyrkan.

Rahil Patel berättar samtidigt att det tog honom två år att på allvar förflytta sig från hinduismens ”religion” till den kristna trons ”relation”. Han ville inte ta med sig sina gamla mönster in i det nya.

– Att lära sig att bli älskad utan att förtjäna det var väldigt svårt för mig. Hinduism är att förtjäna, karma. Men Gud talade tydligt till mig att syftet med mitt liv nu var att vara älskad av honom. Han sa att ”du ska bara vila i min närhet och praktisera att bli älska och ta emot nåd”.

Karma-tänkandet smyger sig på

Hinduismens karma-tänkande smyger sig lätt in även bland personer som varit kristna en längre tid, konstaterar han.

– Många kristna lever som hinduer. De tar inte emot kärlek utan tror att de måste förtjäna den.

När han ska sammanfatta hur kristen tro skiljer sig från hinduism säger Rahil Patel:

– Du är älskad som du är. Inget som du har gjort gör att Gud älskar dig mindre. Och du kan inte göra något för att Gud ska älska dig mer. Detta är den totala motsatsen till hinduismen.

Läs också: Tomas Samuel var jihadist - nu berättar han om Jesus

---

Odödlig själ återföds beroende på karma

  • Reinkarnationstanken är central inom hinduismen. Det vill säga att den odödliga själen, atman, återföds till en högre eller lägre varelse beroende på hur god karma du har.

    Slutmålet är något som kallas mokhsa, där atman inte går vidare till en ny varelse utan förenas med världssjälen Brahman.

    Moksha beskrivs som en gudomlig och underbar värld, där det bara finns ro, harmoni och fullständig lycka.

    Hinduerna har hundratusentals gudar att be om hjälp och vägledning, både onda och goda. Meditation och yoga är viktiga inslag.

---

---

Rahil Patel besöker närmaste dagarna:

  • 26/9 Karlstad, Pingstkyrkan

    27/9 Karlstad, Korskyrkan

    28/9 Örebro, Mellringekyrkan

    29/9 Falköping, Pingstkyrkan

    29/9 Huskvarna, Kungsportskyrkan

---

Fler artiklar för dig